„Od včerejška jsme s dětmi v Monínci. Noc byla příšerná, děti plakaly, protože technoparty dál pokračuje. Je v menším počtu lidí a zvukové techniky, ale pokračuje,“ popsala Bohu Čiháková. Další obyvatelé Benešovska slyšeli dunění huebních aparatur i dvacet kilometrů od Hlaváčkovy Lhoty.

Jejich slova potvrzují také středočeští policisté. „Na technopárty v obci Hlaváčkova Lhota je v této chvíli přítomno přibližně 400 účastníků a 130 vozidel. Policisté přijali 16 oznámení rušení nočního klidu v důsledku hlučné hudební produkce,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Nováková. 

Během noci pak zkontrolovali 86 osob a 68 řidičů vozidel. Dechových zkoušek bylo provedeno 70 a pět řidičů bylo pod vlivem alkoholu. Testu na přítomnost omamných a psychotropních látek se podrobilo 21 osob, z čehož bylo pět pozitivních.

Akci policisté nadále monitorují. Podle jejich tvrzení však ani v noci z neděle na pondělí nemuseli řešit vážnější narušení veřejného pořádku. „Stále je navázána úzká spolupráce s Krajskou hygienickou stanicí, s pořadateli akce, s majiteli pozemků a místní starostkou. Během dne se policisté zaměří především na kontroly účastníků při jejich odjezdu,“ doplnila Nováková.

Hygienici na místě nejsou osobně zastoupeni. Policie jim ale hlásí případné přestupky, které spadají do jejich kompetence.

Technaři se do Hlaváčkovy Lhoty sjížděli už od pátku. V sobotu dopoledne jich na pronajaté louce bylo na dva tisíce. Část však odjela po upozornění policie, protože z epidemiologického hlediska na jedné akci nesmí být více než jeden tisíc lidí. Následně se jejich počtu pohybovali do 900 účastníků. V neděli sice některé stage pořadatelé zabalili, nicméně hudba po poledni neutichla, jak bylo domluveno. Kromě toho se akce rozlezla i na okolní, nepronajaté, pozemky, což se na místě intenzivně řeší celý víkend.

Z technopárty na Benešovsku pomalu odjíždějí účastníci
Technopárty na Benešovsku pomalu doznívá. Lidé zabrali i okolní pozemky