V rámci projektu Asociace krajů ČR nazvaného Kraje pro bezpečný internet získala trojice středočeských účastníků mobilní telefony. Přístroje věnované jedním z partnerů v pondělí na hejtmanství předal vedoucí odboru bezpečnostního ředitele krajského úřadu Jindřich Schenk Jakubu Herzogovi z komárovské školy a Michaele Mešťanové a Dominiku Strakovi Příbrami. Již v říjnu získal mobil také student mladoboleslavského gymnázia Mojmír Boxan – v jeho případě šlo o dílčí odměnu za účast v srpnovém kole.

Odměny také pro školy

Kampaň Kraje pro bezpečný internet, jejímž posláním je přispět k výchově žáků základních škol i středoškoláků k bezpečnému chování v on-line prostředí, má už tradici – a předávání věcných cen je její neodmyslitelnou součástí. Jako výherci mobilů byli vylosováni úspěšní řešitelé soutěžních kvízů. Těch se v rámci celé republiky zúčastnilo 30 965 žáků, z nichž 16 670 zodpovědělo otázky správně. Mezi těmi, kteří dobře věděli, jak si chránit své osobní údaje či třeba jak zachovávat obezřetnost při sdílení fotografií, bylo i 1432 mladých Středočechů. Nedošlo přitom jen na témata, která už na první pohled zavánějí zločinem. Pozornost tvůrci věnovali třeba i tomu, nakolik škodlivé mohou být rady, jak zhubnout, jestliže za zdravý životní styl vydávají chování, které je ve skutečnosti nemocí.

Vlaky příměstské dopravy. Ilustrační foto.
Vlaky z Prahy zpomalí. Povlečou se i dvacet kilometrů v hodině

Na rozdíl od ostatních krajů, kde každý z řešitelů kvízů soutěží jen sám za sebe, ve středních Čechách doprovází kampaň Kraje pro bezpečný internet také klání zúčastněných škol. Ty středočeští radní rozdělili do čtyř kategorií – a pro každou připravili 15tisícový věcný dar určený na pořízení vybavení souvisejícího s posílením bezpečnosti žáků při jejich práci v prostředí internetu.

Videa pro poučení

Zapojení do kampaně Kraje pro bezpečný internet je jen část preventivních aktivit směřujících k předcházení kybernetické kriminality, upozornil radní pro oblast bezpečnosti a ICT Robert Bezděk (ANO). Připomněl, že se také dokončuje natáčení deseti krátkých videospotů, které mají pravidla bezpečného užívání internetu přiblížit věkové skupině od 11 do 15 let. Tedy těm pokročilejším, kteří mohou mít pocit, že už vše znají a nic je nepřekvapí – přesto by se mohli snadno nechat napálit. Třeba kýmsi neznámým, kdo z nich vymámí hanbaté fotografie nebo videa, když se předtím vydával na sociální síti za vrstevníka – a po výzvě „pošli, bude legrace“ následují vyděračské požadavky na další záběry; už doprovázené hrozbou, že pokud nedorazí, a to hned, budou zveřejněny scény zaslané původně. Riziko však může přinést třeba i zveřejňování fotografií z výletů – zvlášť pokud také nechybí informace, jak dlouho si ještě rodina bude užívat pobytu mimo domov. Málokoho v takové chvíli napadle, že může jít o tip pro zloděje upozorňující na prázdný byt… „Na únor také chystáme odbornou konferenci na téma rizik virtuální komunikace,“ doplnil radní Bezděk.

Fanoučci Tolkienova fantastického světa se sešli v údolí říčky Rokytné poblíž Rozkoše na Jevišovicku.
Hobiti ze středních Čech si o sobě přečtou na internetu