„Navrhujeme, aby se odběrná místa i ve Středočeském kraji přizpůsobila na odběry z automobilů, jak to funguje například v Brně nebo Ostravě. Forma drive-thru představuje menší riziko a v okamžiku, kdy bude k dispozici více testovacích setů i ochranných prostředků, by veřejnost takovou službu určitě přivítala,“ uvedl tehdy Kupka.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Testování z auta při průjezdu

Třebaže o chystané novince zatím nejsou k dispozici oficiální informace (a stále platí, že odběry v kraji zajištují náběrové sestry z oblastních nemocnic rozvážené sanitkami záchranářů do bydlišť pacientů a fungují odběrová centra v Benešově, Kladně, Kolíně a Mladé Boleslavi, k nimž má od pondělka přibýt páté v Příbrami), občanští demokraté mají zprávy, že se o této možnosti uvažuje.

„Jsme rádi, že vedení kraje vyslyšelo náš návrh na zřízení odběrných míst na testování formou drive-thru,“ chválí předseda klubu zastupitelů ODS Tomáš Havlíček. S tím, že tento způsob odběru vzorků, vcelku podobný například nákupu z auta u řetězců rychlého občerstvení specializujících se na smažené produkty, považuje za pohodlnější i bezpečnější způsob odběru vzorků.

Ilustrační foto.
Do karantény kvůli koronaviru musel i ředitel záchranářů

Havlíček dále připomněl, že se v současné době s kolegy snaží pomáhat „jak to jen jde“. „Podařilo se nám zajistit od několika společností ochranné pomůcky a dezinfekce, tak věřím, že to společně všechno zvládneme,“ konstatoval.

Konkrétně právě u něj osobně v pátek hejtmanka a předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ocenila, že využil svých pracovních kontaktů k tomu, že se od Povodí Vltavy podaří získat ochranné prostředky – masky pro záchranáře.

Počínání vlády budí údiv

Ani nyní však Havlíček nezapomíná na to, že je také politikem. Politikem v řadách opozice. „Kdyby vláda od začátku hrála férově a nelhala, tak jsme mohli začít pracovat už dříve – a všechno by proběhlo lépe,“ poznamenal Havlíček.

„Stále je v kraji zásadní nedostatek roušek a dalších ochranných prostředků. Zarážející je srovnání jejich počtů, které se dostanou do ostatních krajů a k nám,“ připojil se Kupka se zjevným odkazem na tabulky, jež na svém webu věnovaném koronaviru zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví.

Rozčarováním nad objemem dosavadních dodávek od státu se ostatně v uplynulých dnech netajila ani hejtmanka Jermanová; Deníku řekla, že nezná klíč, podle kterého je materiál rozdělován. Kupka však jde dál. „Přestože má náš kraj největší počet obyvatel a po Praze nejvíce nakažených, tak podle oficiálních zdrojů dostáváme až směšné příděly. Skoro to vypadá, že se nám chce někdo mstít,“ míní.

Hlasům starostů se dostává sluchu

I Kupka však nabízí pozitivní slova a chválu. „Upozorňovali jsme na chybějící informace o počtu nakažených. Často se k nim média dostala dříve než starostové. Způsobovalo to pak pro krizové štáby opravdu nepříjemnou situaci. Je správné, že se na základě odezvy starostů situace mění,“ upozornil na vývoj.

„Chci vyzdvihnout práci samospráv, které organizují pomoc dobrovolníků, zajišťují nákupy pro seniory i distribuci ručně šitých roušek. Ukazuje se, že v místních komunitách se krizovou situaci daří zvládat lépe,“ uvedl Kupka.

Nezapomíná ani na „státnický přístup“. „Chtěl bych poděkovat všem zdravotníkům, obsluhujícím v obchodech, všem, kteří se zapojili do obrovské vlny dobrovolnické pomoci. To mě naplňuje optimismem, že tuto krizi společně zvládneme,“ konstatoval.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník