S tím, že se to podařilo změnit – a první zájemci z řad zdravotníků a záchranářů by ve středních Čechách mohli být očkováni ještě v letošním roce. Tak, jak se s tím počítá i jinde v republice.

Zjištění, že ministerstvo zdravotnictví nemá v úmyslu do konce roku poslat do středních Čech žádné vakcíny proti covid-19, rozlítilo hejtmanku Petru Peckovou (za STAN), která je současně předsedkyní Bezpečnostní rady Středočeského kraje a stojí v čele krajského krizového štábu. Z distribučního seznamu vyplynulo, že do 7. ledna nemá být kraji poskytnuto nic. „Těžko uvěřitelný vánoční dárek,“ durdí se Pecková. „Byl to výsměch všem Středočechům; zejména zdravotníkům,“ prohlásila.

Nyní je již klidnější. Výsledkem vytrvalých protestů, telefonátů i posílání e-mailů, je příslib, že Středočeský kraj dostane 29. prosince k dispozici 975 dávek. „Stejně jako další kraje.“ konstatovala Pecková, jež ve středu tlumočila novou informaci, kterou dostala od ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Ujišťuje současně, že podmínky k zajištění prvního očkování má kraj připravené.

Ilustrační foto.
Koronavirus v kraji na postupu: za den přibylo 1526 nakažených

Původně se přitom situace jevila ještě tristněji. Vypadalo to, že pokud jde o dodávky vakcín, středočeské nemocnice ostrouhají nejen do konce prosince, ale až do sklonku ledna. „Vynechání Středočeského kraje v distribuční tabulce jsme řešili od pátku 19. prosince. Středočeské nemocnice původně zcela chyběly v distribučním seznamu až do konce ledna,“ připomněla hejtmanka.

Pomyslné bušení středočeských představitelů na státní vrata sice přineslo úlevu v podobě slíbeného zlepšení – avšak následovalo zklamání plynoucí ze zjištění, co vlastně tento příslib znamená. V sobotu 20. prosince totiž jak od premiéra Andreje Babiše (ANO), tak od ministra Blatného přišla ujištění, že došlo k chybě v komunikaci a kraj bude do seznamu zařazen.

Což se však jako příznivá zpráva jevilo jen na pohled. „Ukázalo se, že z prvních dodávek do konce roku nejde do Středočeského kraje ani jediná vakcína – a zařazeni jsme až od 7. ledna,“ upřesnila Pecková. Až další intervence přinesly nový příslib: že první vakcíny dorazí už během posledního letošního úterka.

To vítá i středočeský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). „Chápu, že je nyní vakcín málo, ale není možné, aby střední Čechy byly ignorovány,“ uvedl s tím, že upřednostňování fakultních nemocnic, které se koncentrují v Praze, považuje za nepřijatelné. „Také středočeští zdravotníci jsou v první linii, mají nemocnice plné covidových pacientů – a odvádějí skvělou práci. Stejně tak záchranáři,“ ocenil radní.

Očkování dostupné v každém okrese

Na první vakcíny čekají krajské nemocnice v Benešově a v Kladně, které také budou zajišťovat očkování, upřesnil stav příprav radní Pavel Pavlík. „Nejpozději do poloviny ledna budou na vakcinaci plným vybavením přichystány i zbývající oblastní nemocnice,“ odkázal na krajské nemocnice v Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami. S tím, že jak bude dodávaných vakcín přibývat, dojde na otevírání dalších očkovacích míst. Ta postupně budou v kraji dostupná v každém z někdejších okresních měst, slibuje Pavlík.

Do ministerstva zdravotnictví, tehdy vedeného ministrem Adamem Vojtěchem (za ANO), se na sklonku minulé zimy ostře obula i bývalá hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Důvod byl podobný: přístup ministerstva ke středním Čechám a středočeským zdravotníkům. Resort v březnu zajišťoval distribuci ochranných pomůcek proti šíření koronaviru – a první zásilka respirátorů poslaná do kraje nebyla v objemu pouze symbolickém, ale spíš na úrovni výsměchu; zvláště ve srovnání s dodávkami pro jiné, i mnohem méně lidnaté kraje. 

Ilustrační foto.
Ministerstvo pomohlo Středočeskému kraji. Poslalo respirátory. Padesát!

Halasně ohlašovaná první dodávka, doručená navíc uprostřed víkendu půl hodiny po půlnoci, obsahovala pouhých 50 respirátorů (z nichž 38 bylo stupně ochrany FFP3 a zbytek s nižší úrovní FFP2).