Ocenění v sobotu předávala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO), a to tradičně na Jarmarku venkova v Luhačovicích. „Ráda bych pogratulovala nejen letošním vítězům, ale všem zúčastněním, že do toho šli – a udělali pro svoji obec velký kus práce,“ zdůraznila ministryně. Podle jejích slov hodně znamená už samotná účast v soutěži, jež místní vždycky dokáže hodně stmelit.

Téhož názoru je i středočeský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO). „Výsledkem bývá nejen zlepšení prostředí v obci, ale hlavně společenského života a mezilidských vztahů,“ připomněl v srpnu před vyhlášením krajských výsledků.

V Libovici slavnostně předali ceny středočeského kola Vesnice roku 2019
V Libovici slavnostně předali ceny středočeského kola Vesnice roku 2019

Hodnotí se totiž nejen vybavenost obce či společenský život, ale třeba i aktivita lidí včetně toho, jak dokážou místní komunity spolupracovat. Další kritéria hodnocení se týkají například péče o veřejná prostranství a zeleň, ale třeba i podnikání nebo úspor energií. „Těší mě, že si soutěž Vesnice roku získala během své pětadvacetileté existence tak velkou prestiž,“ poznamenala dále ministryně. Ocenila, že do letošního ročníku přihlásili starostky a starostové v rámci celé republiky celkem 206 obcí. Nejvíce, pětadvacet, jich bylo z Jihočeského kraje.

V rámci Středočeského kraje se letos zapojilo 17 obcí. V krajském kole – kde vítězství znamenalo postup do kola celostátního – oslovili Libovičtí porotu především zapojením spolků do veřejného života, kdy nezůstávají stranou ani místní děti a mládež, a občanskou soudržností. Ale i snahou o zachování typického venkovského rázu.

Soutěže Vesnice roku se Libovice poprvé zúčastnila loni; tehdy v rámci krajského kola obdržela diplomy za rozvíjení lidových tradic a za harmonické začlenění Jedlého parku do okolní krajiny.

Lidický okruh přilákal opět stovky účastníků.
Lidický okruh přilákal opět stovky účastníků

Finalisté letošního ročníku Vesnice roku:

- Čejetice (Jihočeský kraj)
- Morkůvky (Jihomoravský kraj)
- Hazlov (Karlovarský kraj)
- Nový Hrádek (Královéhradecký kraj)
- Svojkov (Liberecký kraj)
- Otice (Moravskoslezský kraj)
- Bělotín (Olomoucký kraj)
- Lozice (Pardubický kraj)
- Pačejov (Plzeňský kraj)
- Libovice (Středočeský kraj)
- Lipová (Ústecký kraj)
- Sobíňov (Kraj Vysočina)
- Ratiboř (Zlínský kraj)

Zdroj: www.vesniceroku.cz

Kladenští sokolové slavili 150. výročí.
OBRAZEM: Kladenští sokolové slavili 150. výročí