VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U Blaníku mykolog nachází nepůvodní druhy hub

Kondrac /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Dům přírody Blaníku v Kondraci na Benešovsku poprvé od svého zprovoznění hostil houbařskou výstavu, kde expozici spolu s dalšími zkušenými houbaři připravoval amatérsky mykolog Pavel Moran, který návštěvníkům pomáhal určovat druhy nalezených plodnic.

3.11.2016
SDÍLEJ:

Pro přesné určení druhu houby potřebuje mykolog Pavel Moran (uprostřed) vědět, v jakém prostředí rostla.Foto: Deník/ Ladislav Jerie

Vyskytují se v okolí Blaníku nepůvodní, diverzní druhy hub?

Určitě. Například Květnatec Archerův, který se k nám dostal z Tasmánie přes Francii. Ten je rozšířený po celé republice. Nyní se na Podblanicku, tam kde je trošku vápenaté podloží, vyskytují různé druhy teplomilných hřibů, které mají původní domovinu v nížinách kolem Labe a Vltavy, kde rostou na vápencích. Začínají se tady objevovat vzácnější houby, které rostou v teplejším klimatu na jihu Evropy. Například psivka Ravenelova nebo bedla Badhamova.

Traduje se, že houbaření je českým národním koníčkem. Je to pravda?

Ano a všech slovanských zemích východní a jihovýchodní Evropy. Češi, Slováci, Rusové, Rumuni. Hodně houby sbírá Balkán. Říká se, že Češi jsou odborníci na houby, ale většina lidí sbírá určitý okruh a do velkého širokého spektra hub tolik nevidí. Lidé si myslí, že jsou dobří houbaři a pak dochází k otravám, protože seberou něco, co neznají a ti opravdu odvážní se snadno přiotráví.

Vaříte si houbové speciality?

Určitě. Vařím a jím je na všechny způsoby. Ale ne podle cizích receptů. Experimentuji. Vezmu houby a co dům a zkouším.

Stalo se vám, že jste za stálého míchání musel kastrol vyhodit?

Už jsem vyhodil pár jídel, když jsem nemíchal. Nebo se to nepovedlo, když se mi do nich přimotala ingredience, které se nehodila.

Jaký preferujete způsob uchování hub?

To je různé, každá úprava hub na uskladnění má jinou výhodu a nevýhodu. Kyselé houby vydrží dlouho, ale zase nehodí do všeho. Sušené houby jsou výborné do polévek, omáček. Houby nakládané do soli jsou pak hodně slané a do některých jídel se nehodí.

Jakým houbovým pokrmem vás uctí?

Klasika. Houbovým řízkem. Existuje ho spousta variant, ale řízek v trojobalu neurazí.

Čtěte také: Dítě na houbách šláplo do vosího hnízda, pobodaní byli i sourozenci

Autor: Ladislav Jerie

3.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Krimi mix z Rakovnicka: Nebezpečná návštěva stála seniorku úspory

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO

S kabelkou žena přišla o desítky tisíc korun

AUTOMIX.CZ

Má vaše škodovka jedno zrcátko menší než druhé? Víte, proč to tak je?

V devadesátých letech se začal zejména u německých aut objevovat zvláštní jev. Mnozí z vás si dost možná všimli, že starší auta koncernu Volkswagen, ale i Mercedesy nebo vozy BMW, mají na straně spolujezdce výrazně menší zpětné zrcátko, než je to na straně řidiče. Proč to ale tak je?

Kraj chystá setkání se starosty. Budou velkým tématem odpady?

Střední Čechy – Na přípravy již třetího setkání se starosty obcí a měst začíná zvolna myslet středočeské hejtmanství. Půjde vlastně o první příležitost, kdy partnerům z radnic budou moci představit své vize, plány a záměry krajští radní v novém složení, vzešlém z říjnových změn v koalici. Setkání nicméně zatím není aktuální: uskutečnit by se mělo za čtvrt roku. „Chystá se na začátek března,“ konstatovala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

K vážné nehodě se hasiči museli přímo prodírat

Střední Čechy – Těžká dopravní nehoda na Pražském okruhu u Jesenice nejenom zkomplikovala provoz na této dálniční komunikaci, ale také přinesla vážné problémy hasičům. Ve čtvrtek to připomněl Petr Svoboda z centrály středočeských hasičů, jenž současně upozornil na dlouhodobou potíž: zvláště na dálnicích se řidiči nechovají tak, jak by měli. Pokud dojde k maléru a oni přijíždějí ke koloně, postaví se tak, jak dorazili. A pěkně auto na auto, takže manévrovat je pak složité. 

Krimi mix z Rakovnicka: Řidič naboural a ujel

Rakovnicko - Přinášíme výběr krimi zpráv z regionu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT