Nyní jsou připraveny vizuály, tedy grafické předlohy jednotného navigačního systému pro velkokapacitní očkovací centra – ta jsou však v jednotlivých krajích budována již od ledna. Jak v nich vyznačit směrování lidí, tak jejich tvůrci museli promýšlet už před čtvrtrokem – a při budování prvních center to mít reálně vyřešeno už před dvěma měsíci.

„Začátkem příštího týdne je budeme nabízet nemocnicím a regionům k volnému využití,“ citovala Pecková vyjádření mluvčího Úřadu vlády ČR k novým státním vizuálům. A když hejtmanka cituje sama sebe? „Sranda při sobotě,“ komentovala výsledek úsilí Strakovy akademie.

Upozornila, že Středočeský kraj má už několik měsíců vytvořené vlastní vizuály k očkování (jejich klíčovým symbolem je písmeno C v zelené kapce) – a navigační systém kraj pro očkovací centra zajišťuje zdarma i s tiskem.

Hejtmanka Petra Pecková.
Hejtmanka Pecková: Očkování neregistrovanou vakcínou? Ani náhodou. Tečka.

Pecková v té souvislosti zopakovala svá dřívější slova o tom, že návrhy vytvořil Štěpán Holič z grafického a tiskového studia Lemon Design – a to také zdarma. „Takže za našich 20 center ušetříte,“ vzkázala středočeská hejtmanka vládě prostřednictvím twitteru. S jednoznačným dodatkem: #lepsipozdenezlipozdeji.

Její vyjádření nezůstalo bez ohlasů. Bez reakcí vyjadřujících podivení nad postupem státu. Třeba uživatel označující se jako „Fotr v krizi středního věku“ přitakává. „Takový ten pocit, jako když si říkáte, že @ZdravkoOnline a @strakovka už nic dalšího zvorat nemohou – a ono přece,“ podivuje se počínání Ministerstva zdravotnictví ČR i Úřadu vlády ČR. „Dalších pár míčů v pytli. Ani se už neptám, v čím,“ posteskl si.

Z antigenního testování žáků na koronavirus ve 2. Základní škole v Dobříši.
Cucací test: Ze stovek dětí v předurčených školách nemělo koronavirus ani jediné

Reagoval třeba i Michal Bláha, provozovatel projektu Hlídač státu, který má ve středních Čechách koordinaci budování očkovacích center na starosti. „To bude tím krizovým managerem a managementem,“ poznamenal k postupu státu; ve stejné narážce na působení Andreje Babiše (ANO) na postu premiéra.