Sprejeři ničí fasády městských budov, soukromých domů, lidé mají postříkané třeba vrata do garáží, utrpěly už i plochy 
v okolí nádraží, například i nedávno velmi pěkně opravený a unikátně vyzdobený podchod.

Jedná se o několik jedinců, ale výrazně hyzdí tvář našeho města," říká vedení města s tím, že nejvíce o sobě dávají vědět sprejeři s pseudonymem AiK (ALK?), SYKES, MDK15, SICK. Jejich stopy po vandalském řádění jsou vidět takřka na každém kroku.

"Kdyby byla jejich obětí pouze zanedbaná místa, dalo by se to pochopit jako výzva k nápravě. Sprejeři si však vybírají čerstvě opravené objekty. Naposledy se obětí sprejera stalo zdravotní středisko a úvalské nádraží," shodují se členové vedení města.

Podobnost na základě rukopisných prvků

Město nyní jedná o zapojení do programu, který využívá i policie. Dokáže totiž velmi účinně automaticky hledat podobnost mezi jednotlivými graffiti tagy na základě rukopisných prvků, čímž pak lze lépe zjistit pachatele.

Technické služby nyní začaly systematicky likvidovat graffiti ze všech veřejných budov. Rada města zároveň rozhodla vypsat odměnu ve výši 20 tisíc korun za jakékoli informace vedoucí 
k dopadení autorů graffiti. Informace přebírá úvalská městská policie.

V případě, že se autoři výše uvedených graffiti dobrovolně přihlásí, je město Úvaly po splnění určitých podmínek ochotné netrvat na jejich trestním stíhání.

Čtěte také: Temných zákoutí ubylo, horší je to s vandaly, kteří vyřazují lampy z provozu