„Už nyní vysílám policisty na pomoc při hlídání hranic okresu Cheb. To by se muselo přehodnotit, protože pak by vzájemné výpomoci postrádaly smysl. Mám určitou kapacitu počtu policistů, se kterou musím pracovat,“ řekl policejní rada.

Kromě toho také musí být zajištěna klasická činnost policie a naplňovat její původní poslání. „Musím zajistit, abychom byli schopni řešit krádeže, loupeže a další trestné činy. Abychom byli schopni vyjet k dopravním nehodám,“ připomíná Marek Šmíd.

Situaci stále sleduje a v případě uzavření okresů by čekala všechny vedoucí územních odborů mimořádná konference, na níž by byl zvolen příslušný postup.

Dopravní nehoda: střet dvou osobních automobilů v Poděbradech.
FOTO: Divočina v ulici v Poděbradech. Opilý řidič naboural do auta policie

Jak to bude s pohybem

Od pondělí bude zakázán pohyb mezi okresy. Pokud například mají například lidé chalupu jinde nebo jezdí přes týden do práce do jiného okresu, než žijí, musejí si vybrat jedno z míst. V tom, ve kterém budou na začátku opatření, tedy od pondělí, v tom musejí setrvat po celé tři týdny. Do jiného místa až na výjimky nebudou smět. 

Cestování po okrese mezi jednotlivými obcemi nebo městy bez potvrzení nebo prohlášení bude možné pouze tehdy, když bude lidé půjdou na nákup, do úřadu, k lékaři nebo budou pečovat o osobu blízkou. Naopak nebudou smět na návštěvu za příbuznými. Zkrátka by se povětšinou měli držet ve své obci a mimo ni cestovat pouze ze závažných důvodů.