Plyne to ze středečního sdělení společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, jež se se věnuje statistikám jak osobních bankrotů, tak i bankrotů firem a podnikatelů. Ačkoli počty úpadků rostou, pro střední Čechy se ve většině kategorií nerýsuje nic dramatického.

Samotná analýza společnosti CRIF vycházející z dat aplikace Cribis zveřejněných na portálu www.informaceofirmach.cz uvádí, že v říjnu bylo vyhlášeno nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů od roku 2008 – a počet bankrotů obchodních společností letos pravděpodobně vzroste poprvé od roku 2013.

Středočeský kraj si nicméně nestojí zle. Pokud jde o bankroty obchodních společností, zaznamenává za uplynulých 12 měsíců třetí nejnižší podíl bankrotů v přepočtu na deset tisíc registrovaných firem: dosahuje míry 11 bankrotů na deset tisíc společností. Nižší míru vykazují už jen kraje Jihočeský (6,9) a Pardubický (9,8); celorepublikový průměr dosahuje hodnoty 13,1 (a třeba rekordní Karlovarsko má dvojnásobek středočeské míry: 22,3 při shodném přepočtu).

Viditelnější jsou střední Čechy v případě bankrotů fyzických osob podnikatelů. Ty bankrot v říjnu postihl ve 105 případech. V rámci republiky to byl třetí nejvyšší počet za kraji Moravskoslezským (139) a Ústeckým (116). Za těmito kraji drží střední Čechy třetí příčku také z hlediska počtu bankrotů podnikatelů za uplynulých 12 měsíců – celkem jich bylo 703.

Rozložení celkových disponibilních příjmů (kupní síly) obyvatel ČR v krajích (dle místa bydliště).
Nejvíc utrácet mohou Středočeši z okolí Prahy

Nicméně zatímco ostatní kraje zaznamenávají nárůst proti předešlému období i v desítkách procent, u středních Čech jde o pouhá čtyři procenta; nejméně v republice – a desetkrát méně než v případě krajů Ústeckého (+44 procent), Olomouckého (+41) a Moravskoslezského (+40).

V případě osobních bankrotů přepočtených na obyvatele pak střední Čechy z celorepublikových statistik nijak nevyčnívají ani na jedné hranici extrémů. Jak aktuálně, tak v rámci porovnávání uplynulých 12 měsíců.

Celorepublikové údaje za říjen připomínají vyhlášení 58 bankrotů obchodních společností, 934 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 2093 osobních bankrotů. Zároveň bylo podáno 98 návrhů na bankrot obchodních společností, 936 návrhů na bankrot podnikajících osob a 2214 návrhů na osobní bankrot.

„Počet bankrotů fyzických osob se v posledních čtyřech měsících, tedy po změkčení podmínek pro oddlužení, stabilizoval okolo hranice 900 bankrotů měsíčně – a zatím to vypadá, že na podobných hodnotách se vzhledem k počtu podaných návrhů bude pohybovat i v následujících měsících,“ podotkla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Ilustrační foto
Externí právník může být pro úřad výhodnější než vlastní zaměstnanec
Ilustrační foto
Na boj s drogami jdou desítky milionů korun. Je to dost?