Na toaletu si ale lze dojít i v poliklinice na Malém náměstí. A pak už pouze v některé z restaurací. Ovšem jejich provozovatelé to nevidí rádi. Tyhle peripetie by mohl i v Benešově pomoci vyřešit systém s názvem Free WC. Ten se šíří Evropou a dorazil už i do Čech.

Základním stavebním prvkem je právě restaurační toaleta. Jak ale restauratéry přimět, aby se do systému zapojili? Pomoci k tomu může radnice. Vždyť jejím cílem by měl být především spokojený návštěvník města.

Pobídku, kterou může radnice hospodským nabídnout za Free WC, je například sleva na nájmu za zábor místa pro jejich letní zahrádku na ulici.

„Jakkoliv to může vypadat na první pohled úsměvně, někdy je chybějící toaleta opravdu drama. Free WC je proto zajímavé téma. Uvidíme, co se v tom dá dělat," přislíbil starosta města Petr Hostek poté, co ho s takovou možností seznámil Benešovský deník.

Názory benešovských restauratérů

A jak tuhle záležitost nahlížejí sami benešovští restauratéři? Například Bohumil Zima by v případě, že by město provozovatelům restaurací nabídlo nějaký bonus, nebyl proti. „Bez toho bych do toho samozřejmě nešel," přiznal majitel restaurace. 

Také Bohumil Zima se totiž obává toho, že v případě volného přístupu i lidí z ulice, tedy nikoliv hostů restaurace, by měl velké potíže s udržením toalety v předepsaném stavu. „Bez bonusu od města jsem ale proti volně přístupným toaletám. To by si k nám na toalety pak chodili mýt ruce nebo nohy bezdomovci," míní.

Jeho „soused" z centra Benešova Josip Ševček o Free WC dosud neslyšel. „Pokud by město něco nabídlo, mohli bychom o tom uvažovat," připustil cizinec podnikající v Česku.

Také další provozovatel restaurace s předzahrádkou v centru města Jiří Mašata, však volný přístup na WC kategoricky odmítá. „Pokud se bude pořád zdražovat voda a nebude ve městě dost veřejných toalet, k systému Free WC bych se nepřipojil," řekl.

Další benešovský restauratér Pavel Drahota by se k systému s přispěním města připojil. „Ale po zkušenostech, kdy jsme měli záchody volně přístupné, by to bylo jen na zkušební dobu," řekl.

Čtěte také: Na toaletu si dojdete bez účtenky, 
ale bude existovat i výjimka