Na navyšování jejich kapacit a na zlepšení podmínek ve školkách, kde krajská hygienická stanice odhalila nedostatky, a to ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Kutná Hora a Neratovice, je připraveno podle údajů ministerstva pro místní rozvoj více než 524 milionů korun. Hnát se pro díl z těchto peněz ale musí zájemci o podporu sprintem. Podávat žádosti je možné jen do 26. září – tedy v době nejintenzivnějších příprav na komunální volby. A hotové musí být podpořené stavební akce nejpozději do 31. 10. 2025. Podle sdělení krajského úřadu ministerstvo chystá i příští vlny dotací určené pro další oblasti.

Vesnická škola v Malém Újezdu je moderně vybavena a také moderně vyučuje
I vesnická škola může být moderní. Malý Újezd je toho důkazem

Jestliže se termín podávání žádostí jeví jako šibeniční, také skutečně je, potvrdil ve čtvrtek 25. srpna Deníku místostarosta Kutné Hory Vít Šnajdr (za Piráty). Město nicméně očekává, že by se mohlo podařit získat nějakých 16–17 milionů jako příspěvek na právě dokončovanou MŠ Trebišovská. Stavební akce s předpokládaným rozpočtem 27 milionů korun nabídne 88 míst pro předškoláky – a už je vlastně hotovo: otevření se chystá na 1. září. Na pátek mají zástupci města smluvenou schůzku s dotačními specialisty, aby přípravu žádosti doladili: například je třeba upřesnit, co podle vypsaných pravidel lze zařadit do takzvaných uznatelných nákladů.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.

Z menších obcí v okolí, kde by třeba také chtěli žádat o dotace, se zatím na Kutnou Horu s větším úřednickým aparátem nikdo s žádostí o radu neobrátil. Šnajdr míní, že se tak ani nestane: jestliže jde o dotační titul, na jehož vypsání se čekalo přes rok, obce, které podání žádosti zvažovaly, už mají většinu příprav za sebou. Podobně to vidí i zástupci dalších oslovených měst: menší sousedé jejich rady nepotřebují.

Kolín už o dotace požádal

V Kolíně už žádost o dotaci stačili podat, řekla Deníku vedoucí odboru dotací a veřejných zakázek městského úřadu Pavla Šimečková. Podporu ve výši necelých 12 milionů korun chtějí získat na přístavbu MŠ Chelčického, kde ještě na podzim otevřou dvě třídy. Naopak v Neratovicích se žádat o dotaci nechystají, řekla Deníku vedoucí odboru školství Michaela Kučerová.

Také Kateřina Stránská z radnice v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi uvedla, že město nyní nouzí o místa ve školkách netrpí. „Nové kapacity jsme přistavěli v uplynulých letech, a tak mohly být přijaly i všechny tříleté děti,“ konstatovala. S tím, že jestliže se na Mariánské cestě chystá developerský projekt a přibudou noví obyvatelé, je podmíněn výstavbou nové školky.

S developery se snaží dohodnout také v Kralupech nad Vltavou, řekl Deníku místostarosta Vojtěch Pohl (Kralupy Nová Vlna). Aktuálně to platí pro výstavbu v lokalitě Před Nádražím, kde byla podmínka, aby se developer podílel i na budování školky. Radnice však chce prozkoumat možnosti, zda by pomocí dotace bylo možné podíl města snížit.

Pro republiku dvě miliardy

Celkově jsou na dotace z Integrovaného regionálního operačního programu na navýšení kapacit mateřských škol a zlepšení jejich kvality připraveny v rámci celé republiky dvě miliardy korun. Uvedla to Veronika Hešíková z oddělení komunikace ministerstva pro místní rozvoj. Zmiňovaných středočeských oblastí se aktuálně týká takzvaná sedmá výzva. Její zacílení navrhlo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy na základě analýzy obsazenosti mateřských škol a demografického vývoje.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v souvislosti s vyhlášenými dotacemi zdůraznil, že předškolní vzdělávání je důležitou součástí formování osobností dětí – a míst ve školkách vlastně nikdy není dost. „Díky právě vypsaným výzvám pomůžeme navýšit kapacitu mateřských škol a zlepšit podmínky v mateřských školách – jako je například hygienické zázemí, bezbariérovost nebo venkovní prostory,“ prohlásil Bartoš. Pavla Šimečková z kolínské radnice nicméně Deníku řekla, že některé požadavky je těžké splnit – podle ní třeba nejsou daná kritéria pro bezbariérový záchod pro děti.

Hešíková z ministerstva pro místní rozvoj konstatovala, že resort chystá i další dotace pro rozšiřování kapacity škol. „Na září jsou plánovány výzvy pro základní školy – a na podzim i pro střední školy,“ upřesnila.