„Nejlepším kamarádem je pro nás 'Míra'," řekla se smíchem výživová poradkyně Blanka Marková Medunová. Pro vánoční svátky rozhodně doporučuje nepřejídat se a zvážit alternativy „zaběhlých" vánočních jídel.

„Důležité je také mít pohyb a vyvážený příjem s výdejem. Když se tolik nehýbu, nemohu tolik jíst," vysvětlila. Na zvážení je také konzumace alkoholu a zda není lepší jej omezit.

Nutriční terapeutka Šárka Drábková uvedla, že v tomto ohledu jsou nejrizikovější dvě skupiny lidí.

„První jsou ti, kteří poctivě drží půst celý den. Večer pak snědí páté přes deváté, to je velký nápor na celou trávící soustavu. Ti, kteří ale jí celý den, si taky moc nepomohou. Pokud permanentně do žaludku sunu nějaké jídlo, žaludek pak nemá čas vše jednotně strávit a přeplňuje se," naznačila.

Dietnější podoby tradičních jídel

Šárka Drábková má ze své praxe tipy na dietnější varianty jídel. „Pokud mám nadváhu a řeším každé kilo, tak vyberu raději řízek kuřecí než vepřový. Stejně tak existuje spousta receptů na odlehčené bramborové saláty, kde není nutné spotřebovat celou majolku, ale třeba použít zálivku octovou nebo jogurtovou," navrhla.

Také upozornila na to, že odpoledne ani večer nedokáže naše tělo strávit ovoce. „Veškerou energii ukládá a navíc pak ovoce ve střevě kvasí. Dávejte si ho dopoledne, kdy naopak výborně poslouží," řekla a nad problémem se ještě zamyslela z jiného pohledu: „Je opravdu potřeba z Vánoc dělat období, kdy se přejídáme a povolujeme opasky?"

Čtěte také: Záchranáři varují před přejídáním a různými úrazy o Vánocích