Takové otázky se nabízejí v souvislosti se zjištěními neziskové společnosti Ecobat, která zpětný odběr použitých baterií zajišťuje. Vyplývá z nich, že v kraji se jich loni sebralo přes 287 tun. Zdá se to hodně – jde nicméně o množství o desetinu menší než předloni.

Přepočet na běžné tužkové baterie naznačuje, že průměrný Středočech odevzdal k recyklaci bezmála devět baterií. Dělá to dvě stě třináct gramů na osobu (což je údaj téměř srovnatelný s Prahou, která je jen o málo horší). A v rámci republiky vysoce nadprůměrný. Nicméně – úplná špička to není: ještě podstatně líp si vedou Jihomoravané i obyvatelé Vysočiny. Naopak zcela na chvostu je sever Moravy.

Ilustrační foto.
VIDEO: Prchající řidič neuspěl při útěku ani při dechové zkoušce

Na poklesu se podle údajů Jany Čechové z agentury Open Communication výrazně podílí úbytek množství baterií sesbíraných ve firmách – a především ve školách. Mezi těmi jsou v třídění baterií obrovské rozdíly. „Zpravidla záleží na učitelích, jak se zapojí a motivují své žáky,“ míní Petr Kratochvíl ze společnosti Ecobat. Naopak je zřejmé, že si lidé podstatně více než dřív zvykají odevzdávat baterie do speciálních kontejnerů – a na vzestupu je i zpětný odběr v obchodech, kde mají baterie v prodeji. Odevzdávat použité baterie k recyklaci je možné také ve sběrných dvorech či na některých radnicích.

„Abyste nemuseli s každou baterií běhat na sběrné místo, pro skladování baterií v domácnosti je možné využít designovou krabičku,“ upozornila ve čtvrtek Čechová – přičemž připomněla, že na výběr mají zájemci za čtyř designů: zeleného, modrého, růžového a s rybičkou. Vyžádat si její zaslání zdarma může každý zájemce na www.ecocheese.cz.

Loni se v rámci celé republiky podařilo zpětně odebrat k recyklaci 1681 tun baterií; představuje to 46 procent baterií dodaných na trh – tedy bezmála polovinu. Pomohlo to šetřit životní prostředí – baterie v komunálním odpadu škodí vždy, ať už skončí na skládce, nebo ve spalovně – a pak ještě šetřit životní prostředí na druhou, protože díky získání druhotných surovin nebylo nutno těžit zbytečně. A když se baterka k baterce přidá, dílo se podaří, potvrzují celorepubliková čísla. Leckoho to až překvapí: recyklací vysloužilých baterií se loni podařilo získat téměř 1100 tun rozmanitých kovů (především oceli, zinku, manganu, niklu a mědi, ale i olova, kobaltu či stříbra).

Region Odevzdáno Meziroční rozdíl Podíl na obyvatele

Středočeský kraj
287 469 kg -10% 0,213 kg
Praha 272 728 kg -7% 0,211 kg
Česká republika 1 681 440 kg +3% 0,159 kg

zdroj: Ecobat

Kostel v Úžicích  - pohled ze hry
Království v Posázaví dobylo herní svět