„Jedná se o příspěvky s velikonoční tematikou publikované na facebooku s odkazy na webu,“ upřesnila Deníku programová pracovnice muzea Stanislava Moravcová. S tím, že muzeum takto nabízí jak aktuální tipy na velikonoční tvorbu, tak i historické informace o tom, jak svátky jara prožívali předkové.

Příspěvky budou přibývat

Dříve byli muzejníci zvyklí prodchnout velikonoční atmosférou přímo prostory, v nichž běžně vítají návštěvníky – konkrétně v Příbrami se velké popularitě těší akce Velikonoce v hornickém domku s předváděním zvyků a rukodělných činností – to však současná omezení neumožňují.

Muzejní tým tak nabízí zájemcům řadu příspěvků s velikonoční tematikou alespoň na dálku. „Část je již zveřejněná, několik jich ještě v nadcházejících dnech přibude,“ slibuje Moravcová, že se vyplatí na stránky vracet.

Zdroj: Youtube

Lákadlem pro děti i dospělé – a pro rodiny přímo ideální – je vyzkoušet si zdobení vajec přírodními barvivy, vyrobit papírovou velikonoční dekoraci nebo si uvařit oběd podle historických receptů pro období půstu. Či se pustit do něčeho mnohem originálnějšího: podle on-line nápovědy si lze například zkusit upéct perníkové kočičky; netradiční perníčky v podobě větviček vrby jívy.

Hornická procházka do Havířské

Místním však muzeum nabízí i přímo vycházku k hornickému domku v Havířské ulici, kde oblíbené velikonoční akce pořádalo. A zase bude; jistě už v příštím roce. Tentokrát sice návštěvníky pustit dovnitř nesmí, avšak hornické Velikonoce se vystěhovaly ven.

Koncert na Václavském náměstí v Příbrami v rámci Hudebního festivalu Antonína Dvořáka.
Kultura bude! Zatím on-line a na procházce, v červnu pak 'olympiáda' na Nováku

„Před domkem jsou nainstalovány texty přibližující velikonoční říkanky a popěvky zaznamenané na Příbramsku či zdobení oken v hornických domácnostech. Pro nejmenší je u domku připraveno povídání o domácích zvířatech,“ přiblížila Moravcová, co všechno láká kolemjdoucí k zastavení.

A jedním dechem upozorňuje, že výprava za poznáním může být i mnohem delší: hornický domek je také jedním z 15 zastavení hry KulTúra. Tu připravilo Městské kulturní centrum Příbram jako procházku kolem příbramských památek, kdy odměnou nejsou jen nové poznatky a zážitky – hraje se i o zajímavé ceny.

Obřady v kostele i venku

Na dálku nechá muzeum nahlédnout i přímo do svých sbírek. Konkrétně představuje příbramský graduál a český kancionál. „Můžete se těšit na krátký film věnovaný méně známým zvykům našich předků – svěcení jívových ratolestí a omývání ve studené vodě před východem slunce,“ láká muzejnice k získávání poznatků alespoň v on-line podobě.

S velkou pozorností se v pondělí na jednání středočeských zastupitelů setkala debata o chystaném slučování vybraných škol zřizovaných krajem. Dorazili i odpůrci – jak z řad pedagogů, tak studentů.
Na podporu kultury a obnovy památek chystá kraj 38 milionů. Zatím