„Letošní zima nahrává i obyvatelům nížin,“ upozornila, že za sněhem nyní není třeba cestovat do kopců. Vyběhnout si na běžkách je možné skutečně kdekoli. Vyhledávané jsou nyní ke sklouznutí třeba cyklostezky. Nicméně – jsou i místa, za kterými se vyplatí cestovat o něco dál.

Objevování Brd láká i v zimě

Mezi doporučeními krajské turistické centrály nemůže chybět pozvání k návštěvě „brdské magistrály“. V někdejším vojenském újezdu Brdy se běžkařům za příznivých sněhových podmínek nabízí k využití téměř 75 kilometrů cest – a byť nejde o upravované běžecké stopy, mohou nabídnout úžasný zážitek.

„V hřebenové oblasti Brd vyrazte na takzvanou Brdskou lyžařskou magistrálu – ze Zaječova přes Dlouhý vrch, Houpák a Tok na Borské sedlo a dál až na Prahu a do Teslín,“ láká Dlouhá. A jedním dechem připomíná, že k dispozici je i spousta dalších cest, které na magistrálu navazují.

Zbraslavická bílá stopa na letišti.
Milovníci bílého sportu mají na letišti k dispozici běžkařskou dráhu

Jako vhodná výchozí místa pro běžkařské výpravy v brdské oblasti lze doporučit Nepomuk, Láz, Bohutín, Příbram-Kozičín, Příbram-Orlov či Obecnici. Výletníkům s běžkami na nohou zde usnadní orientaci standardní turistické značení, které od léta doplňují i nové cykloturistické značky.

Sibiř má na víkend upravené trasy

Strojově upravené stopy může na rozdíl od Brd běžkařům nabídnout takzvaná Česká Sibiř; oblast na rozhraní středních a jižních Čech. Takzvané Čertovo břemeno, kde je na víkendy upravována desítky kilometrů dlouhá síť stop pro běžkaře, patří mezi milovníky aktivního pohybu v zimní krajině k velmi oblíbeným oblastem. Jak mezi Středočechy, tak u Pražanů.

Pro přijíždějící návštěvníky jsou nyní v provozu tři hlavní parkoviště: na křižovatce u Libenic (pozor, nejde o Libenice středočeské, ale o vesnici v Jihočeském kraji; na silnici ze Sedlce-Prčice na Příbramsku do Borotína na Táborsku), u Jistebnice-Cunkova (naproti Hospodě U Bizona) a přímo v Jistebnici (u rybníka Smolík).

Ilustrační foto.
Běžkaři si mohou užít zimní sezonu i v Brdech. Ohlášeny byly některé novinky

„Na své si přijdou především vyznavači pohodového stylu,“ doporučuje Dlouhá, jež připomněla, že běžkaři znají Českou Sibiř i díky středisku Monínec, kde jejich tratě míjejí horní stanici lanovky. S dodatkem, že trasy nejčastěji vedou mezi zasněženými loukami a remízky; nelze tedy očekávat horskou scenérii či strmé svahy.

Za ladovskou zimou i na Říčansko

Jako stvořené pro běžky je také blízké okolí Prahy, dobře dostupné i vlakem, připomíná středočeská turistická centrála – s odkazem na zasněžené lesní cesty takzvaného Ladova kraje, kde mnohde nabídne prima zážitky už pěti až šesticentimetrová sněhová pokrývka. Což je nyní naplněno vrchovatě.

Na běžkaře tam čekají především trasy od Říčan směrem ke Klokočné i v okolí Kunic. Řada návštěvníků však má v oblibě i oblast Voděradských bučin – byť si tam stopu musí prošlapávat sami.

Ilustrační foto.
Kam se vydat na výlet? Za ladovskou zimou do Ladova kraje!

„Kopcovitá krajina s vyšší nadmořskou výškou, množství luk a pastvin s travnatým povrchem nabízí řadu zajímavých příležitostí pro víkendové běžkování, pro večerní kondiční vyjížďky s čelovkou i pro toulky volnou krajinou,“ shrnula Dlouhá nabídku oblasti zahrnující vedle Říčan a Klokočné třeba i Mnichovice, Senohraby, Struhařov či Velké Popovice.

Tipy pro běžkaře ve středních Čechách
- Brdy a Hřebeny
- Okolí Prahy – zejména směrem západ a na sever
- Ladův kraj
- Česká Sibiř – Čertovo břemeno
Zdroj: www.kamzasnehem.cz