Máte za sebou volební kampaň, samotné volby a povolební koaliční vyjednávání. Měl jste už čas si vydechnout?

Čas vydechnout ještě nebyl. Tento týden byl už o něco klidnější, nicméně se v Kolíně logicky nashromáždila spousta práce. Chtěl bych zdůraznit, že na kampaň, kdy jsem objížděl celý kraj, jsem si čerpal dovolenou. Ne všichni v politické kultuře to takto aplikují. Nechtěl jsem, aby kdokoliv napadl, že v pracovní době dělám předvolební kampaň svému hnutí. V létě jsem tedy žádnou zásadní dovolenou neměl, teď mě nejbližší opravdová čeká okolo Vánoc. Do té doby musím vydržet.

Litujete, že jste musel letní dovolenou vyčerpat na kampaň?

Kdyby volby dopadly vyloženě špatně, tak bych asi toho celého trochu litoval. Fyzicky i psychicky se opravdu cítím unaveně. Výsledek byl však slušný, práce odměněna voličskými hlasy, to má tedy smysl. Člověk za tou únavou vidí úspěch.

Říkal jste, že míříte na dovolenou - umíte ale vypnout telefon na pár dní, jde to vůbec ve funkci starosty?

Já bych to i uměl, ale… Až tohle bude číst moje manželka, tak se bude smát. Ona mi totiž říká, že jsem závislý na kontrolování došlé pošty na telefonu a podobně. Můj telefon, jako telefon starosty města, je zároveň krizovým telefonem. Nemusím ho mít stále nahlas, ale zcela vypínat bych ho ani neměl. Když jsem byl před nějakou dobou na zahraniční dovolené, tak dva dny trvalo, než jsem se dostal do režimu, že mám volno a mobil se nekontroluje.

Kampaň STAN byla založena na tom, že starostům věří hodně lidí. Myslíte si, že pro vyšší politiku je důležitá zkušenost z komunálu?

Určitě. Komunál je základ. Myslím si, že kdo začne v té parlamentní politice a pak jde do komunálu, může být i jistým způsobem zkažený.

Jak to myslíte?

Už o úroveň výš, na té krajské, jsem viděl skutečně tvrdou politiku při vyjednávání koalice. Ne vždy se drží dané slovo, člověk je pak z toho trochu překvapen, není na to zvyklý.

Jak to je na komunální úrovni?

Teď máme situaci v koalici jednoduchou, ale v prvním období, kdy byla relativně křehká, tak to byla od začátku podaná ruka, od té doby jsme nerozlišovali v rámci koalice, kdo je z jakého uskupení. Mám pocit, že to nebude jednoduché, přenést dobré návyky z komunálu na vyšší úroveň.

V čem je ale ta zkušenost lokální politiky důležitá, když to bereme z praktického hlediska?

Člověk má bezprostřední kontakt s lidmi a tuší, co je trápí. Je tam i ta znalost, jak stát funguje, znáte základní zákonné normy, principy, postupy. Věřím tomu, že společnost stojí na pyramidě, která začíná individuálním člověkem, pokračuje rodinou, obcí, krajem a státem. Když má někdo problém a nevyřeší ho sám, pak by tu měla být funkční rodina, která pomůže. Když ne ta, tak tu je obec. Kraj by měl dohlížet na určitou část věcí. A pak je tu stát, který by ale lidem neměl zasahovat zbytečně do života, což u nás moc neplatí. V případě velkého problému by měl tu střechu lidem poskytnout. To je podle mě princip, podle kterého by měl jít politik ve své kariéře nahoru. Před třemi lety jsem odmítl parlamentní angažmá, protože mě to prostě nelákalo, neměl jsem pocit, že mám dost zkušeností z nižších pater.

A to se teď změnilo? Jste přístupný takové nabídce?

Řeknu to na rovinu. Po tomto úspěchu, i vzhledem k tomu, že jsem místopředseda STAN, na mě každopádně bude tlak, abych vysokou politiku zkusil. Pokud se ale ptáte, jestli se mi do toho chce…

Spíše, jestli jste té myšlence nějakým způsobem přístupný.

Přiznávám, že v rámci STAN zní: v Kolíně máš obrovskou podporu, stejně tak ve Středočeském kraji. Jsi někým, kdo by měl časem vstoupit i do té vysoké politiky… Ale pokud se ptáte, jestli se mi chce být jedním z těch dvou set poslanců parlamentu, tak nechce.

Proč ne?

Starostování a myslím si, že i krajská politika, je neuvěřitelně konkrétní. Už jako učitel jsem potřeboval vidět výsledky – že se dítě posunulo v německém jazyce z bodu A do bodu B. Někdo rychleji, někdo pomaleji, ale posun tam byl vidět. V Kolíně se něco povede, něco nepovede, ale výsledek je jednoznačný.

A to u vyšší politiky není?

V parlamentu - a teď nepohrdám parlamentem, ten je důležitý a zaplať pánbůh za něj, bavíme se o osobních pocitech - se jedná třeba o kvalitním zákoně, jako o zákonu o registrech smluv, který vidím u kolegy Farského. Pracoval na něm pět let. Musel projít milionem kompromisů. Únavou. Deziluzí. A byť je zákon schválen, je napadán z různých stran. To je neuvěřitelně psychický náročné, málokdo si to umí představit, pokud tam nejde čtyři roky přežít.

Co na to říká on?

On sám má zkušenost se starostováním v Semilech a říká, že vnitřní radost z dobrého díla tam je mnohem větší než v té sněmovně. Tam výsledek nevidíte okamžitě, nemáte zpětnou vazbu, jestli je výsledek dobrý, nebo špatný. Zákon nějakou dobu nabíhá a tak dále.

Byla pro vás krajská zkušenost v něčem nová, že jste se něco nového naučil? Ať už to je deziluze, nebo třeba příjemné překvapení.

Čtyři roky krajské zkušenosti byly velmi důležité. Zažil jsem roli opozice, kterou jsem z Kolína neznal a každý politik by si jí měl projít. Nastoupil jsem do Kolína a začal v něm hned vládnout. V kraji jsem ale zažil čtyři roky opozice, byl jsem členem kontrolního výboru, kdy jsem se díval pod ruce, ukazoval alternativy. Zároveň to je cenná zkušenost, člověk ví, jak se nikdy k opozici chovat nebude - žádné pohrdání, válcování silou. To může vyvolat jenom dvě reakce.

Jaké si myslíte, že to jsou?

Buď touha po odvetě, což nemám v charakteru, nebo touhu dělat to jinak. To jsme začali a mám z toho radost. V koaliční smlouvě už teď máme definováno, že zastoupení v komisích a výborech bude proporcionální podle výsledků voleb. To nikdy nebylo. ANO má nejvíce hlasů, my jsme druzí, ale třetí jsou sociální demokraté, ne ODS, která je v koalici. Navíc ČSSD dostanou předsedu kontrolního výboru. A za další si myslím, že tím, že jsme nebyli v radě, jsem si za čtyři roky udělal názor, jak kraj funguje a jak by fungovat měl.

Hovořil jste o zvyklostech z komunálu, které se nemusí o úroveň výše respektovat. Jaké bylo vyjednávání?

Na zkušenosti z vyjednávání je vidět, že je člověk o patro výš, že jde o největší region v republice. Není to otázka pouze ideálů a kvality vizí, ale také otázka politická – kdo získá nejdůležitější post. Z mého pohledu bylo vyjednávání turbulentní.

Hrály roli osobní ambice?

Velkou. Na rozdíl od komunálu, kde vždy platilo to, na čem jsme se jeden večer dohodli, to tady bylo druhý den jinak. Nechci chválit STAN po volbách, ale líbila se mi jedna věc: v ODS byla po volbách vnitřní diskuze. TOP 09 se ve středních Čechách rozštěpila. V ANO se odehrávaly výrazné diskuze. ČSSD po volbách také rozštěpená. My jako STAN jsme říkali od sobotního večera po volbách stále totéž. Mám pocit, že jsme prošli procesem vyjednávání relativně s úspěchem, slušně obsazenými rezorty a lidsky čistě. Nemusíme se za nic stydět.

Když jsme spolu mluvili po sečtení hlasů, říkal jste, že jako STAN respektujete, že jste skončili druzí. Nebyl jste přesto zklamaný, že jste nezískal hejtmanský post?

V první fázi jsme s tím nepočítali, respektive jsme to odmítli, když ODS přišla s vizí koalice proti ANO s ČSSD a nabídli mi post hejtmana. Z hlediska časové posloupnosti jsme se sešli s ODS jako první. My jsme řekli, že to pro nás není preferovaná nabídka, že by muselo selhat všechno ostatní. Pak jsme mluvili s ANO, kde jsme navrhli koncept široké koalice, který ANO odmítlo, pak se k němu vrátilo. Pak přišel zlom, když pan Babiš oslovil paní Drábovou a hejtmanský post jí nabídl. Pak ale byly vnitřní diskuze v rámci ANO, které mi nepřísluší komentovat, a o dva dny později byla ve hře ODS, která slovy pana Nwelatiho na vyjednávání řekla, že podporuje paní Pokornou Jermanovou na hejtmanku.

Jste tedy zklamaný?

Není to zklamání, to mi jen všichni podsouvají. Otevřela se pro mě možnost, že zůstanu v Kolíně, což je na jednu stranu velmi dobře. Příští rok - autobusové nádraží - projekt, který jsem zahájil. Rekonstrukce Pražské ulice podle architektonické soutěže, další zásadní věc. Několik důležitých věcí, o kterých ještě nemůžu mluvit, ale které plánujeme a budou zásadní. Vyjednávání o sportovní hale, možná seženeme peníze. To jsou věci, které mě zajímají. V Kolíně jsme v půlce druhého volebního období a mám pocit, že ještě není hotovo.

Po volbách jste nechtěl říct, kterou funkci budete zastávat uvolněně a kterou neuvolněně. Jak to bude?

Moje funkce má být statutární zástupce hejtmanky.

Co to znamená?

Je to jakási funkce vícehejtmana. Kdyby například budoucí paní hejtmanka dlouhodobě nebyla přítomna, tak bych ji měl zastupovat, třeba na zasedání rady nebo zastupitelstva kraje. Toho se rozhodně nebojím.

A v gesci budete mít bezpečnost a cestovní ruch.

Možná je to trochu zvláštní, všichni se mě ptali na cestovní ruch a bezpečnost, protože to spolu nesouvisí. Bavil jsem se s paní Pokornou Jermanovou, co z její gesce by považovala za vhodné, abych měl jako její zástupce pod sebou.

Proč přišla řeč zrovna na tyto dva obory?

Řekl jsem jí, že máme v Kolíně dobré zkušenosti s různými bezpečnostními programy ve městě, že mám dobré vztahy s vedením policie, hasičů a řekněme, že muž má k této oblasti asi trochu blíže. Ona s tím souhlasila. Vidíme spoustu zajímavých věcí, na které se těšíme, třeba na různé přípravné scénáře.

Můžete přiblížit, jaké scénáře připravujete?

Třeba přípravu na případné blackouty nebo nedostatky vody. Aby nebyl kraj připraven jen na povodňové krize, ale i na problémy nové doby, které mohou přijít.

Proč je zrovna blackout tím tématem?

Velcí odborníci říkají, že statisticky něco takového přijít může. Nebude to hororový blackout, jaký známe z katastrofických filmů, ale je možné, že v příštích letech Evropu poskytne nějaký výpadek v řádu šesti až 18 hodin, že to můžeme reálně čekat. Regiony by na to měly být nějakým způsobem připraveny.

A co cestovní ruch?

Dohodli jsme se s paní budoucí hejtmankou, že mám jazykovou vybavenost i koordinační schopnosti, takže bych chtěl přijít s programem, jak zatraktivnit Středočeský kraj, jak nabídnout různé zajímavosti, třeba i s využitím informačních technologií.

Můžete nějaký nápad zmínit?

Jeden nápad, který mám, je výrazná popularizace židovských památek na území Středočeského kraje. Není to ale téma jediné, mám jich samozřejmě více.

Máte rozmyšlené, kterou funkci budete vykonávat uvolněně? V minulosti jste kritizoval souběh dvou uvolněných funkcí.

Rozhodně odmítám souběh dvou uvolněných funkcí. Řekl jsem, že budu brát jeden plat. Toto bych ještě nerozebíral, protože je možný koncept, ve kterém budou mít pánové Kupka a Michalík uvolněné funkce na kraji a neuvolněné ve svých obcích a městech. K tomuto váhání mě vede fakt, že pokud budu statutárem, zástupcem paní hejtmanky, tak nebýt zaměstnán mi přijde zvláštní. V Kolíně vím, že tým funguje, ale čas si budu muset nějakým způsobem rozdělit. Po půl roce si budu muset říct, zda to vůbec takto lze, zda to není na úkor kvality toho či onoho. Lidé v Kolíně mi řekli, že si přejí, abych zůstal. Já to akceptuji a zůstanu tu, tuto pracovnu si nechám.

Chtěl bych se ještě jednou vrátit ke kampani. Vyzkoušeli jste mnoho technologických platforem, s místostarostou Kašparem jste třeba streamovali. Byla to pro vás zajímavá zkušenost, překvapilo vás něco?

Zajímavá zkušenost to byla. Protože jsem si připadal jako dlouhodobý uživatel Facebooku, který s lidmi dlouhodobě v Kolíně právě pomocí Facebooku komunikuje, myslel jsem si, že tomu rozumím. Potom jsme narazili na agenturu, jejíž chápání bylo hluboké a měla v řadě věcí pravdu. Třeba příspěvky na stránce Vít Rakušan - politik vypadaly jinak.

Můžete to čtenářům přiblížit?

Dostávaly určitou grafiku, nebyly tam statusy napsané rozvláčným jazykem, jak často píšu na svém soukromém profilu. Do toho jsme zapojili videa, řešili, jak mají být dlouhé, vyhodnocovali statistiky, bylo to velmi zajímavé - i to, co jde, co nejde a kolikrát může technika selhat. A protipól k tomu všemu bylo to, že je důležité mít kvalitní tiskovinu, která se dostane ke každému do schránky. Facebook je stále otázka pouze určité skupiny lidí.

Už ale dost široké, nemyslíte?

To ano, ale starší generaci, která chodí volit, tím neoslovíte. Také nesmíte vypustit kontaktní kampaň, musíte se s lidmi setkat. Mnozí „moderní" mají tendenci tuto kampaň vypustit, že nemá vliv. Ale má, kontaktní kampaň je nesmírně důležitá.

Když jsme na téma technologie a sociálních sítí narazili, slíbil jste historku.

V průběhu kampaně jsme vyhodnocovali příspěvky, přístupy - odkud lidé na stránku vstupují, hodnotili jsme, ve kterých městech více propagovat… A najednou mezi velkými městy vyskočilo za určitou dobu 360 přístupů z Červených Peček. Pražští ajťáci to nechápali, ptali se: Proč zrovna Červené Pečky? Kde to je?

Co jste jim řekl?

Je to tím, že matka tam dělá třicet let obvodní lékařku. To je ta lokálnost, zajímá je syn paní doktorky, ne kandidát na hejtmana. To bylo takové humorné setkávání realit. Kampaň na sociálních sítích byla poučná, ale uvědomuji si, že už jsem střední věk.

Jak to myslíte?

Těšil jsem se, až z toho vystoupím. Mám svůj kolínský facebookový profil, občas vložím nějaký příspěvek i na ten politický. Ale co se týká pásové výroby politického marketingu, těšil jsem se, až to skončí.

Čtěte také: Starosta Kolína získá na kraji rezort bezpečnosti a cestovního ruchu