Ten podle svých slov nechtěl lacině přes sdělovací prostředky říkat, jaké jsou možné příčiny porážky. „Situaci budeme samozřejmě analyzovat, není to rozhodně chyba na straně voličů, ale naše. ČSSD čeká hodně práce," shrnul volební manažer ČSSD ve středních Čechách.

„Výsledek voleb pochopitelně respektujeme. Pokud se jako ČSSD ocitneme v opozici, budeme korektní, ale tvrdou opozicí," dodal v okamžiku, kdy povolební koaliční vyjednávání zatím nejsou uzavřená. „Děkuji všem voličům, kteří sociální demokracii dali svůj hlas. Velmi si toho vážím," poznamenal Marek Semerád.

'Vlastně o nic nejde'

Volební účast zhodnotil jako slabou. „Ale bohužel takový trend je v celé republice. Existuje řada příčin, hlavní důvod ale podle mě je, že krajské volby nevzbuzují u voličů příliš emocí a mají pocit, že vlastně o nic nejde," dodal Marek Semerád, současný náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a starosta městyse Cerhenice.

Tam zaznamenala sociální demokracie druhý nejlepší volební výsledek (40 procent) na okrese Kolín počítaje i obce, které původně na Kolínsko patřily, ale před několika lety připadly k Praze-východ. Nejvíce hlasů v tomto regionu dostala sociální demokracie v Klášterní Skalici, a to 44,64 procenta.

Čtěte také: Petera odmítl výzvu k rezignaci na předsedu středočeské ČSSD