Evropské souvislosti

Babiš, jeho spolupracovníci i rodinní příslušníci čelí podezření, že účelově nechali Čapí hnízdo vyčlenit z jeho podnikatelského impéria, aby projekt mohl získat dotaci z peněz určených na podporu malých a středních firem. Následně se zase vrátil pod jeho křídla. Nejnovější informace, odkazující mimo jiné na zjištění OLAFu, (Evropského úřadu pro boj proti podvodům), navíc hovoří o tom, že žádost o dotaci byla podána s použitím nepravdivých údajů – a to ještě není vše: další podstatná fakta navíc měla být zamlčena. Unijní orgány se o záležitost zajímají v souvislosti s tím, že významná část peněz byla poskytnuta z evropských fondů.

Hodně třeskutá kauza

Za aktuální situace na domácí politické scéně, kterou lze charakterizovat jako stav „Babiš a ANO proti všem“ – či výstižněji: všichni proti Babišovi – představují tyto informace třaskavinu maximální výbušnosti. Byť stále jde pouze o nařčení, podezření a prověřování. O věc se dlouhodobě zajímá také pražská hospodářská kriminálka, která Babiše i další lidi podezřívá ze spáchání trestných činů. Oni naopak oponují, že se nedopustili ničeho nezákonného, jestliže se vše odehrávalo v souladu s platnými pravidly – prý tak nejde o nic jiného než o vykonstruovanou kauzu.

Ilustrační foto.
Tři základní témata turistiky v kraji nabízejí vždy po dvanácti lokalitách

Premiéra a stranickou dvojku jeho hnutí Jaroslava Faltýnka chrání před trestním stíháním poslanecká imunita. Právě kolem toho se točí jedno z úterních jednání: mandátový a imunitní výbor sněmovny bude rozhodovat o tom, zda plénu doporučí kolegy ke stíhání vydat, či nevydat. Jednat navíc bude jen krátce předtím, než by poslanci měli hlasovat o Babišově žádosti o vyslovení důvěry své vládě. To je situace, pro niž lze v dějinách jen stěží hledat analogie. 

Středočeši jdou do boje

Další jednání má zase přepisovat středočeskou historii. Na úterní dopoledne svolala krajská hejtmanka Jaroslav Pokorná Jermanová (ANO), zastávající také post předsedkyně výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, sedmou schůzi tohoto orgánu. Členové výboru mají hlasovat o tom, zda vyhoví doporučení ministerstva financí na vyčlenění Čapího hnízda (plus ještě dalšího projektu, sportovně rekreačního zařízení v Kosmonosech na Mladoboleslavsku) z akcí financovaných Evropskou unií. 

„Já budu hlasovat pro vyjmutí,“ zmínila před týdnem hejtmanka Jermanová. Zdůraznila ale, že nemá ponětí, jak se k hlasování postaví ostatní členové výboru. Pokud by se výbor rozhodl pro vyčlenění, znamenalo by to, že na dotace, již v minulosti předfinancované ze státního rozpočtu, se bude pohlížet jako na národní, s nimiž Brusel nemá nic společného. Umožnilo by to, aby České republika získala od Evropské komise maximální možnou částku v rámci daného operačního programu, vysvětlil novinářům ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Kamil Munia. Pokud by členové výboru vyčlenění neodsouhlasili, operační program nebude možno uzavřít, ten dále pokračuje – a do záležitosti může zasahovat Evropské komise. A začít aktivně řešit, zda k pochybení (či dokonce nezákonnostem) došlo, anebo nedošlo – se všemi důsledky, které by z těchto zjištění plynuly.

Právě takový přístup by ovšem podle hlasů z opozičního tábora mohl zaručovat, že se záležitost v Česku nezmete pod koberec. Například Jan Jakob z TOP 09 už před týdnem naznačil, že vyjmutí z evropského financování by bylo pro Babiše terno: nechal se slyšet, že by lídr ANO nebyl postižitelný evropskými orgány – a na areál, kde se mimo jiné Babiš loni ženil, by prostě přispěli čeští daňoví poplatníci. 

Laserové centrum ELI Beamlines
Může být potřeba méně domovů pro seniory? Pomoci mohou technologie

Opozice jednala ve čtvrtek

Aktuálně oponenti přitvrdili. Poté, co se v některých médiích objevil překlad zprávy OLAFu, jinak dostupné pouze vybraným příjemcům, se část členů výboru vymezujících se proti politice ANO sešla už ve čtvrtek. Závěr? „Požadujeme vrácení dotace na Čapí hnízdo do státního rozpočtu,“ uvádí společné prohlášení zástupců STAN, TOP 09 a ODS.

Ti současně konstatovali, že se doporučením ministerstva financí řídit nehodlají – a společně, silou devíti hlasů z celkem 15 členů výboru, chtějí trvat na tom, aby projekt Čapí hnízdo z evropského financování vyjmut nebyl. První místopředseda výboru Věslav Michalik ve čtvrtek zopakoval dřívější obavy ze „zametení pod koberec“, pakliže by se po vyjmutí dotace na Čapí hnízdo z evropského financování stala kauza národní záležitostí. „Pokud české orgány o vyjmutí rozhodnou, měly by okamžitě zahájit s žadatelem o dotaci řízení o jejím vrácení,“ zdůraznil Michalik. 

Zpráva není k dispozici

Občanští demokraté Jana Poláková a Michael Pánek se současně ohradili proti tomu, že členové regionální rady nedostali k dispozici kompletní zprávu OLAFu, a to ani za situace, kdy z ní již citují média. „Žádáme ředitele úřadu a středočeskou hejtmanku, aby zprávu před jednáním poskytli,“ vyzvali společně hned dvě instituce. Jermanová nicméně již před týdnem zdůraznila, že ona zprávu nemá. „A nechci ji vidět dřív, než ji budou mít k dispozici všichni ostatní,“ uvedla. Ředitel Munia pak vysvětlil, že on se bude řídit doporučeními ministerstva financí a Nejvyššího státního zastupitelství ČR v Brně. Nezveřejní, neposkytne. 

Ilustrační foto.
Změny příměstské dopravy se nyní týkají autobusů, v únoru má dojít na vlaky

Požadavek vrátit peníze

Představitelé ODS, STAN a TOP 09 ve čtvrtek zároveň vystoupili s požadavkem, aby na základě zprávy OLAFu bylo zahájeno řízení o vrácení dotace na Čapí hnízdo do státního rozpočtu. „Z neoficiálního znění zprávy vyplývá, že mohlo dojít k celé řadě podvodných jednání, která poškozují Českou republiku,“ uvedl Jakob. S tím, že účastníci čtvrteční schůzky „předvýboru“ vyzývají hejtmanku a úřad regionální rady, „aby podnikli příslušné kroky k vymáhání škody, která mohla vzniknout“. Již minulý týden v pátek nicméně Munia na tiskové konferenci řekl, že se jeho úřad v rámci trestního řízení přihlásil s nárokem na náhradu případné škody. „Případné,“ zopakoval slovo, které pokládal za potřebné zdůraznit.

Členové Výboru Regionální rady Regionu soudržnosti Střední Čechy zvolení krajským zastupitelstvem:
Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) – předsedkyně
PhDr. Marie Kaufmann (ANO) – 2. místopředsedkyně
Ing. Jaroslava Němcová MBA (ANO) 
Ing. Gabriel Kovács (ANO) 
Pavel Fojtík (STAN) 
Ing. Věslav Michalik, CSc. (STAN) – 1. místopředseda
MVDr. Ctirad Mikeš (STAN) 
Petr Štěpánek (STAN) 
Mgr. Milan Schweigstill (za TOP 09, nyní STAN) 
Mgr. Jana Poláková (ODS) 
Ing. Dan Jiránek (ODS) 
Ing. Michael Pánek (ODS) 
Jan Jakob (TOP 09) 
Mgr. Karel Horčička (ČSSD) 
Pavel Hubený (KSČM)

Zdroj: www.ropstrednicechy.cz

Spolupracovat budou studenti i turistické managementy, kývli Středočeši a Němci
Spolupracovat budou studenti i turistické managementy, kývli Středočeši a Němci