Asi byste neodhadli, kolik dětí je takto aktivních: ve středních Čechách téměř čtyři stovky! Některá „hasičata“ připravují dětské pojetí ukázek zásahové činnosti, jež bývají při různých akcích velmi atraktivní, jiná se věnují sportovním disciplínám v podobě přípravky na budoucí soutěžení v rámci hry Plamen. A není to jen na svém místním hřišti! Přípravka Středočeského kraje se již dvakrát sešla na sportovním setkání, kde děti plnily disciplíny Plamínku – disciplín hry Plamen upravených pro ty nejmenší závodníky.

Bezděk, který se společně s hejtmankou zúčastnil v září setkání přípravek v Sedlčanech, velmi oceňuje, že děti a mládež hasiči připravují na to, jak se zachovat ve vypjatých momentech, kdy si často nevědí rady ani mnozí dospělí. „Učí se chování v mimořádných situacích. Získávají také poznatky z oblasti prevence. Chce to trpělivost a znalosti z oboru i z práce s těmi nejmenšími,“ vyslovil radní uznání jejich vedoucím, kteří nelitují svého času a energie, aby se snažili vychovávat „pořádné hasiče“.

Pracovat s tak malými dětmi, aby hry, výlety a besedy zaujaly a vedly ke konkrétním cílům, pro které dospěláci mají tak neatraktivní označení preventivně-výchovná činnost, není jednoduché. „Nejen proto si vedoucí, kteří malé hasiče učí hasičským dovednostem, naše uznání zaslouží,“ zdůraznila Jermanová.

Ilustrační foto.
Při smogu se město nesmí uzavřít, vyzývají Prahu Středočeši