Zařízení s názvem S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resources) bylo počátkem léta na poušť převezeno v kontejnerech, kde ho vědci z Buštěhradu sestavili a nyní čekají na první výsledky. „Testování potrvá půl roku. Přístroj funguje, vodu ze vzduchu vyrábí, nicméně, v současnosti se optimalizuje, i co se týká energie, aby bylo možné případně vyrobit více vody a podobně. Než začneme získávat první výsledky měření a průměrné hodnoty, potrvá to zhruba měsíc,“ sdělila Jana Simčinová. Tým českých vědců přitom veškeré dění sleduje elektronicky na dálku.

Podle Jany Simčinové bude na základě získaných výsledků dle prototypu vytvořena druhá vylepšená verze S.A.W.E.R, který bude Českou republiku reprezentovat na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji. „Druhé zařízení postavíme pouze pro potřeby soutěže. Sestrojené by mělo být do konce letošního roku. Přístroj bude ještě lepší, výkonnější a vyrábět bude více vody,“ uzavřela Simčinová.

Testovaný prototyp vytvořený vědci pod vedením Tomáše Matušky se vejde do dvou lodních kontejnerů a je schopen vyrobit 100 litrů destilované vody denně. Obohacením o minerály vznikne pitná voda. S.A.W.E.R. má tak šanci stát se dobrým pomocníkem v odlehlých oblastech bez infrastruktury.

Zařízení S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources).
Vědci z Buštěhradu dokáží vyrobit vodu ze vzduchu. Novinku otestují v poušti
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube