Vzpomínkovou akci tradičně pořádají obec, místní sbor dobrovolných hasičů a rakovnické Muzeum T. G. M., které přímo v Lánech má i svoji pobočku. Právě v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech se účastníci vzpomínkové akce odpoledne sešli, následoval podvečerní pietní akt s položením věnců u Masarykova hrobu a večerní zapálení Masarykovy vatry.

Její tradice se v Lánech počítá už od roku 1935 – tedy ještě za života muže, kterého současníci často nazývali Prezidentem Osvoboditelem. Původně se zapalovala na jaře; na počest jeho březnových narozenin. Už v roce 1937 ale vatra hořela dvakrát – a v dalších letech pak byla spojena s výročím úmrtí. Záhy, za německé okupace, však akce skončila. V roce 1946 ji sice hasiči obnovili – vrátili se tehdy k březnovému termínu – avšak vydržela jen do roku 1948. Obnovení tradice natrvalo pak přišlo až v roce 2001; s konáním v září.

Pietní akt a Masarykova vatra v Lánech. Archivní foto.
Vatra k Masarykovu úmrtí připomíná ohně spjaté s jeho narozeninami

Pietní akt a zapalování vatry je v novodobé historii obce významná událost, která se těší i početné účasti místních občanů. Tradičně se objevují i politici. Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) v neděli vyzdvihla účast čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, jenž byl kancléřem posledního československého prezidenta Václava Havla a sám se neúspěšně ucházel o post prezidenta České republiky v přímé volbě v roce 2013. Na facebooku hejtmanka v neděli zdůraznila, že výročí Masarykova úmrtí uctili účastníci pietního aktu o tři dny dříve, než tak přímo v úmrtní den učiní zástupci prezidentské kanceláře a státu.

Rušno však v Lánech v sobotu neměli pouze v souvislosti s pietní připomínkou Masaryka a jeho odkazu na hřbitově a posezením u vatry na sokolském hřišti. Po celé odpoledne i večer tamní Masarykovo náměstí provoněl i rozezněl kulinářský jarmark s ochutnávkou i prodejem zabijačkových specialit, kde byla k mání i spousta regionálních pochoutek včetně burčáku, vína, cideru a moštu z Kvíce u Slaného. Nechyběly však také jak pokrmy připravované ve stylu středověké krčmy, tak pozvání na pokrmy, které se označují za oblíbená jídla Masaryka v jeho prezidentském období. Program však nabídl také hudební doprovod a zábavu pro děti.