Vyvíjela se povolební vyjednávání podle vašich představ?

Musím se přiznat, že ze způsobu vyjednávání jsem rozpačitý. Považuji totiž podanou ruku starosty za závaznou smlouvu a nepochybuji o tom, zda po zavření dveří bude vše jinak. Výsledek jednání není nakonec špatný, mrzí mne dusno ze strany TOP 09 ohledně obsazení postu hejtmana kraje paní Jermanovou. Je čestné respektovat vůli voličů. Při vyjednávání se objevila možnost „vyšachovat" ANO s exkluzivitou pro hnutí STAN, kdy bychom měli hejtmana a většinu v radě. Takové řešení ale bylo pro mne morálně nevkusné a nemohl bych ho podpořit.

Zmínil jste se o touze angažovat se v integrovaném systému nebo v životním prostředí, daří se vám jít touto cestou?

Konkrétní zaměření jednotlivých zastupitelů bude samozřejmě otázkou nejbližších dní. Také jsme čekali na výsledek senátních voleb. Jelikož za STAN neuspěl ve druhém kole Ivo Šanc, odborník na životní prostředí, budu se více zajímat právě o oblast bezpečnosti a integrovaného záchranného systému.

Jak už teď vypadá ten nejvíc nabitý den středočeského zastupitele, starosty obce, dobrovolného hasiče a ochotníka?

Protože ještě nebylo ustavující zasedání krajského zastupitelstva, připravuji si takový systém práce, abych mohl vykonávat jak funkci zastupitele, tak plnohodnotně odváděl práci pro obec z pozice starosty. Není v tom naštěstí žádná kolize a tak se mohu věnovat i svým koníčkům - dobrovolným hasičům, divadlu a turistice.

S kým bude podle vás nejhorší boj v prosazování zájmů Starostů a nezávislých?

Neočekávám žádné výrazné problémy. Nehrajeme si na stranické prosazování ideologických cílů. Dokonce je mi protivné, že mají být v krajském zastupitelstvu na jedné straně koaliční a na druhé straně opoziční zastupitelé. Proč? Za mne mohu slíbit, že nebudu při hlasování řešit, kdo návrh podává, ale jaký návrh podává. Jde nám výhradně o naplnění potřeb kraje, nikoli strany a kamarádíčků…

Čtěte také: Upletl jsem si na sebe bič, žertoval nový krajský zastupitel z Příbramska