Možný přechod mikroelektrárny WAVE 120 od výzkumné fáze k reálnému uplatnění na trhu má heslo Ekodesign. To je označení souboru požadavků na úspornost – především energetické účinnosti, ale i dalších parametrů – jim musí vyhovět každý, kdo chce v rámci Evropské unie uvést na trh nebo provozovat výrobek spojený se spotřebou energie. Ať již jde o výrobce, dovozce – nebo dodavatele fungujícího jinak. Ekodesign se týká třeba kotlů a topidel na tuhá paliva, plyn i elektřinu, elektrických zařízení včetně domácích spotřebičů, svítidel… A také mikroelektrárny založené na výrobě tepla i elektřiny spalováním biomasy. Oficiální měření potvrdilo, že zařízení dosahuje parametrů požadovaných pro kogenerační jednotky na biomasu. To mu otevírá cestu k využití v běžné praxi.

Jakási lednička naruby

Mikroelektrárna, jejíž vývoj podpořila i Technologická agentura České republiky, je vlastně kontejner s malou kogenerační jednotkou – tedy zařízením pro společnou výrobu tepla a elektřiny. A s plně automatickým kotlem pro spalování štěpky. Zatímco moderní kotle s elektronickým řízením pro svůj provoz elektřinu potřebují, zařízení WAVE si ji vyrobí – a nikoli pouze pro sebe. Dokáže jí i zásobovat okolí či dodávat do distribuční sítě. Milovníkům techniky odborníci z UCEEB napoví: „Výroba elektřiny je realizována prostřednictvím ORC neboli organického Rankinova cyklu, který je chlazen otopnou vodou určenou pro vytápění.“

Tomáš Velc vyvinul zařízení, které dezinfikuje věci díky germicidním trubicím
Dezinfekční boxy: český nápad, který pomáhá „odvirovat“ běžné věci

Samotný ORC je sice princip známý již přes sto let, v masivnějším měřítku se s ním však začíná pracovat až v poslední době. Uplatnit se tyto systémy mohou jak v energetice či průmyslu, tak třeba i v technologiích pro recyklaci tepla v domácnostech. S velkým zjednodušením by se dalo říci, že to je cosi jako lednička fungující naopak. A klíčový je výraz „organický“. Na rozdíl od tradičních tepelných oběhů nepoužívá ve svém srdci vodu, ale organické látky, schopné pracovat s nižšími teplotami. Tedy za situace, kdy pro zařízení s vodou už energie není využitelná.

Využití zdrojů i záloha

Zařízení WAVE vedoucí týmu tvůrců Jakub Maščuch představuje jako technologii, jejíž pořízení se za dobu životnosti díky úsporám energie zaplatí. „V konečném důsledku pak budou mít uživatelé teplo a elektřinu jen za cenu paliva,“ říká. Tým počítá s výrobou pro uplatnění nejen tam, kde si mikroelektrárnu pořídí odběratel zajímající se o využití dostupných lokálních zdrojů (včetně štěpky nevalné kvality s vysokou vlhkostí, což nabízí využití třeba pro provozy se zpracováním dřeva), omezení nákupu elektřiny či energetickou nezávislost. Může posloužit i jako záloha schopná dodávat teplo a elektřinu při výpadku sítě. S plně automatizovaným provozem – včetně samočinného zapalování, odpopelnění ohniště či čištěním výměníků. V kombinaci s bateriovým úložištěm je systém připraven i na propojení se solární elektrárnou.

Ilustrační foto
Lidé očkovaní na covid nesmějí být zvýhodněni, varuje psycholog Daniel Štrobl

Tohle vše přitom nejsou jen výsledky výpočtů či studií. Prototyp Mikroelektrárny WAVE 120 se v UCEEB rozběhl již na jaře. A dřívější model s nižším výkonem se už osvědčil v ostrém provozu v obci Mikolajice na Opavsku.

Výzkum a vývoj v UCEEB:
- Moderní materiály pro architekturu se zaměřením na obvodové pláště budov
- Analýza stavebních konstrukcí a materiálů s důrazem na dřevostavby
- Energetické systémy budov se zaměřením na úspory, optimalizaci spotřeby a využitelnost obnovitelných zdrojů
- Vývoj systémů pro zvyšování kvality vnitřního prostředí budov a komfortu
- Řešení pro řízení energetických systémů budov, ukládání energie a efektivní využívání obnovitelných zdrojů
- Vývoj nových senzorů pro monitoring konstrukcí, budov, procesů a prostředí