Pokud na záměr kývnou i zastupitelé, mohly by být pozemky vykoupené na konci února – a následně by mohly pokračovat přípravné práce pro stavbu,“ připomněla ve středu Helena Frintová z krajského úřadu.

První etapa výstavby má začít již v příštím roce, s druhou se podle aktuálních plánů počítá v letech 2020 – 2021. Severní část obchvatu by měla stát celkem kolem 168 milionů korun. Peníze kraj v plné výši získá z účelové dotace Státního fondu dopravní infrastruktury, uvedl středočeský radní pro oblast majetku a ICT Josef Řihák (ČSSD).

V souvislosti s plány na obchvat Jílového u Prahy hejtmanství plánuje, že část potřebných pozemků získá bezúplatným převodem od města.

„Ostatní stavební pozemky budeme vykupovat za 1,15 násobek ceny stanovené znaleckým posudkem; u zemědělských a dalších ploch to bude až osminásobek znalcem určené částky,“ přiblížil radní Řihák, jakou nabídku kraj přichystal pro vlastníky z řad fyzických i právnických osob. Má propočteno, že celkové náklady na výkup pozemků by se měly vyšplhat na 14,8 milionu korun.

Chystaný obchvat úzce souvisí se stavbou dálnice D3, upozornila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Ta je v současnosti jednou z hlavních dopravních priorit Středočeského kraje,“ konstatovala. Další stavby, jež jsou na ni navázány, kraj chystá u Jesenice.

Ilustrační foto
Na silniční stojedničce se chystají velké stavby
Stavba dálnice. Ilustrační foto.
Středočeský kraj chce co nejrychleji dokončit dálnici D3