Podle vizáže se sice objevila i přezdívka „zamračená“, označení bardotka ale převážilo. Skutečně se vztahuje ke jménu filmové hvězdy Brigitte Bardot, mimořádně populární právě v době, kdy se tyhle lokomotivy stávaly dennodenními pracanty na kolejích po celém Československu. Pohled z profilu na přední kapotu připomínal chlapům od kolejí hereččinu hruď. A dodnes tohle motorové vozidlo uchvacuje železniční nadšence. Ze svého vztahu k ní se vyznal i ředitel krajské organizace IDSK –Integrované dopravy Středočeského kraje – Pavel Procházka: „Je opravdu nádherná; závidí nám ji celý nadšenecký svět.“ 

I když tyhle lokomotivy (podle nynějšího označení řady 749) jsou už na dráze babičkami, dodnes neztratily nejen svůj šmrnc, ale ani elán. V pravidelné dopravě je sice potkáme jen výjimečně – navzdory pěti křížkům nicméně stále zvládají zaskočit, když jejich současné následovnice potrápí vrtochy mládí – díky své popularitě jsou ale žádány v čele výletních vlaků.

Ilustrační foto.
Na kluzkých silnicích řidiči bourali, naštěstí bez vážnějších následků

Stejně jako loni bude bardotku možno potkávat na trase Posázavského pacifiku, vedoucí údolími řek Vltava a Sázava. Pravidelně o sobotách, nedělích a svátcích bude vyjíždět v 9.23 z pražského hlavního nádraží do Čerčan, odkud se na zpáteční cestu vydá v 15.37.

Zbrusu novou příležitosti k obdivování lokomotivy s křivkami francouzské herečky se stanou jízdy turistického vlaku s velkokapacitním vozem pro přepravu jízdních kol Cyklo Brdy, který bude od 24. března až do konce října jezdit o víkendech a svátcích mezi Prahou a Březnicí (jak ovšem upozorňuje ředitel regionálního obchodního centra Českých drah Jakub Goliáš, umožňuje nejen cestování do Brd, k němuž zve středočeský radní pro oblast dopravy František Petrtýl, ale také k Berounce).

Na dvouhodinovou cestu vedoucí přes Příbram bude z hlavního nádraží vyrážet s 8.46; na zpáteční jízdu se bude vydávat v 17.29. Třetí bardotka pak bude mezi 30. březnem a 28. říjnem k vidění na trase víkendových linek Rakovnického rychlíku z Prahy do Rakovníka se zastávkou i v blízkosti hradu Křivoklát. Klub železničních cestovatelů, přesněji jeho společnost KŽC Doprava, zde nasadí autentickou retrosoupravu ČSD. 

Náměstek hejtmanky Miloš Petera při předávání odborných certifikátů
V rámci ekologické výchovy má být vidět i příklad samotných škol