V sobotu i v neděli se lze vydat na hrad Křivoklát, který stejně jako před týdnem hostí akci nazvanou Královský advent. Konají se tam tradiční předvánoční trhy, I. nádvoří nabídne pestrý program s hudebními, tanečními, kejklířskými i šermířskými vystoupeními. Od 14 hodin se uskuteční „královská audience“. V sobotu i v neděli vypravují České dráhy speciální parní vlak, který z pražského Smíchova vyjíždí v 9.20 – a ke Křivoklátu má dorazit hodinu před polednem.

Vánoce na hradě je akce mladoboleslavského muzea, která v sobotu od 10 do 18 hodin oživí boleslavský hrad. Chystají se jarmark (doplněný rovněž prodejem antikvárních knih), hudební vystoupení i hry jak pro děti, tak a pro dospělé. Stálou expozici muzea tentokrát vyšperkovaly vánoční dekorace – a nechybí ani výstavy věnované dárkům a vtipným vánočním přáním či novoročenkám.

Z Královského adventu na hradě Křivoklát.
Královský advent na hradě Křivoklát lákal davy návštěvníků

Pro změnu na zámek lze za adventem vyrazit v Březnici, kde v sobotu mezi 10. hodinou a 15.30 nabídnou prohlídky oživené hudebními a pěveckými vystoupeními. Návštěvníci se mohou těšit na příležitost zhlédnout zámecký palffyovský betlém, stejně jako na ukázky vánočních zvyků a tradic – a také na vyprávění o historii Vánoc.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše pořádá v sobotu odpoledne, od 15 hodin, tradiční Posezení u kamen. Zahraje soubor Gutta z Plzně a ke koupi budou výrobky z textilní dílny Rukama Nohama, kde pracují maminky dětí s handicapem a další lidí z Dobříšska, kteří mají malou šanci uplatnit se na trhu práce.

Neděle je pak příležitostí k výletu na Karlštejn. Od 17 a znovu od 19 hodin v Rytířském sále tamějšího Císařského paláce zazní koncertní provedení České mše Vánoční Jakuba Jana Ryby v podání pěveckého sboru Slavoš z Berouna.

Z předávání ocenění dobrovolným hasičům za úspěchy v požárním sportu.
Hasiči jsou superlidi: sportují, organizují - a hlavně pomáhají