Pořídit si ji může každý, a to skutečně za pár okamžiků: je volně ke stažení na internetovém odkazu ZDE

Brožura nabízí 13 návštěvnických tipů rozesetých po celém kraji: od hradu Točník na západě po oboru Žleby na východě, od Mělníka na severu až k ostrovské Farmě Blaník na jihu. Už z těchto příkladů zasvěcení poznají: pozornost není věnována jen zoo a zooparkům (včetně toho nejnovějšího, který byl v létě otevřen v podhradí Karlštejna), ale také rezervacím, ekocentrům, zvířatům oživujícím památky – vždyť obory i zvěřince přece doplňovaly šlechtická sídla odpradávna – i farmaparkům.

Nebe nad Sázavou se zaplnilo draky
OBRAZEM: Nebe nad Sázavou se zaplnilo draky

Pro každou lokalitu tvůrci stručně představují její příběh – především však přibližují, co tam lze vidět a co dalšího zažít: od možnosti podržet si v ruce švába, nebo si vyzkoušet práci ošetřovatele až po netradiční školní výlety a firemní akce. Někde lze dokonce uspořádat svatbu, jejíž atmosféra účastníky ohromí!

Nechybí ani informace, na kolik přijde běžná návštěva. Nebo, že je zdarma – což platí pro rezervaci s velkými kopytníky u Milovic či berounské medvědárium. A k mání jsou také přesné adresy, užitečné třeba při hledání trasy pomocí navigace, nebo odkazy na webové stránky, kde provozovatelé nabízejí podrobné informace a aktuality. Stejně jako údaje, kam se nelze vydat se psem.

Votice slavily 100 let republiky.
Ve Voticích slavili 100 let republiky

Zvlášť v současné době mohou být velmi užitečné i informace o otvírací době. Někde jsou totiž návštěvníci zváni jen během jarních a letních měsíců. Dost je ale i míst, kde mají otevřeno celoročně: Beroun, Huslík, Chleby, Milovice, Ostrov, Zájezd a Zelčín; o víkendech mimo sezonu jsou v provozu také Soběhrdy a podle otvírací doby hradu a zámků rovněž Točník, Jemniště i Konopiště.

Školáci z Pyšel v Praze.
Školáci z Pyšel si prohlédli výstavu Doteky státnosti