Především jde o odsíření, fluidní kotel, plynovou kotelnu – a také emoce vyvolávají ZEVO: zařízení pro energetické využití odpadu. S fungováním této spalovny počítá ve své odpadové koncepci i Středočeský kraj, avšak představitelé některých radnic z okolí i ekologičtí aktivisté se staví proti. Obávají se nejen o stav ovzduší, ale i dopravní zátěže – a argumentují tím, že spalování by bylo nepřítelem recyklace odpadu i zavádění opatření směřujících ke snižování jeho produkce.

Více než o příspěvek k těmto debatám však v sobotu šlo o představení všech tří výrobních provozů, ale i vybavení elektrárenských hasičů. A stranou nezůstalo ani šlapání pro dobrou věc. Ano, doslova šlo o šlapání: o aktivní pohyb na Oranžových kolech Nadace ČEZ. Na speciálně upravených rotopedech 420 jezdců z řad příchozích (z nichž někteří se do pedálů opřeli opakovaně) „vyšlapalo“ během čtyř hodin bezmála 105 tisíc korun.

O 104 946 Kč se podělí dvě školy. Mělnické Gymnázium Jana Palacha získalo 53 607 korun, jež podle slov ředitelky školy Ilony Němcové využije k modernizaci a doplnění počítačového vybavení o nové moduly ve fyzikální učebně, a Základní a mateřské škole v Horních Počaplech připadlo o dvě tisícovky méně: 51 339 korun. „I my potřebujeme zmodernizovat a dovybavit naši počítačovou učebnu. Vidím to tak na dva nové výkonnější počítače a dva stoly,“ plánuje ředitelka Eva Cedriková.

Zájem návštěvníků, kvůli němuž byl den otevřených dveří proti plánu o hodinu prodloužen a bylo také třeba posílit vyhlídkové jízdy minibusem, si pochvaluje Martin Hora, technický ředitel společnosti Energotrans, která mělnickou elektrárnu provozuje. „Rádi u nás uvítáme další zájemce o prohlídku všech tří výrobních provozů, proto už nyní uvažujeme o tom, že den otevřených dveří zopakujeme,“ konstatoval.

Ilustrační foto.
Je čas myslet na chřipku, radí hygienici