„Téměř ve všech případech kraj dal souhlasná stanoviska; v jednom případě doporučil nejpřijatelnější variantu řešení,“ shrnul náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD). „V nejbližších dnech vydáme příslušná vyjádření, aby bylo možné pokročit v řízení předcházejícím zahájení projektů,“ konstatoval.

V publikaci bude kladen velký důraz i na nehmotné a kulturní dědictví. Do geoparku by měly být zahrnuty například hornické památky Příbrami, lesní jádro Křivoklátska a několik dalších celků.
Vznik hornin i vývoj Karlštejna. To vše přiblíží kniha o kraji Joachima Barranda

Záměry, na něž kývli středočeští radní:
* Konečné řešení skládky Lištice
V Berouně, konkrétně v místní části Lištice, má dojít ke konečné úpravě skládky, jejíž nynější stav fakticky nevykazuje negativní dopady na životní prostředí. Radní tudíž za nejpřijatelnější variantou považují zachování stávajícího tělesa skládky bez zásahu do její vnitřní struktury. Předpokládá to pouze terénní úpravy, v omezeném rozsahu dovoz rekultivační zeminy, následnou biologickou rekultivaci a provádění monitoringu.

* Suchá pračka plastů, Svojšovice 01/2018
S rozšířením „recyklační linky na plasty“ v areálu bývalého zemědělského objektu mezi Strančicemi a Svojšovicemi (u železniční trati Praha–Tábor) radní souhlasí bez připomínek. Nově by měla přibýt technologie čištění odpadních plastů, jež umožní zpracovat část odpadů, které v současnosti nelze dále využít.

* Strategický plán rozvoje města Rakovník do roku 2022
Koncepci „Strategický plán rozvoje města Rakovník do roku 2022 – aktualizace 2017“ kraj z hlediska vlivu na životní prostředí odsouhlasil. Jde o klíčový plánovací dokument, který orientuje další rozvoj města zejména v oblastech infrastruktury, hospodářské a sociální oblasti. Jedná se o aktualizaci původního dokumentu vytvořeného v roce 2012.

* Kompostárna Ecowood Unhošť – Zařízení na zpracování biologicky rozložitelných odpadů
Radní odsouhlasili rozšíření kompostárny firmy Ecowood zpracovávající biologicky rozložitelné odpady (zejména trávu, listí a dřevní štěpky). K recyklaci odpadů bude využívána technologie aerobního kompostování – kontrolované mikrobiální kompostování na volné ploše. Během procesu se zhodnocuje organická část odpadů a dalších materiálů pomocí mikroorganismů za přístupu kyslíku. Po rozšíření by kapacita kompostárny měla stoupnout na 8000 tun odpadu za rok.

* Q 10 Měšice (hala pro skladování a lehkou výrobu)
Proti výstavbě haly s administrativním zázemím ve výrobním a skladovém areálu nemá kraj námitky. Součástí záměru bude realizace retenční nádrže, inženýrských sítí, parkovacích stání pro osobní a nákladní automobily a zelených ploch. Hala určená především pro skladování a drobnou nerušící výrobu má sloužit k pronájmu.

* Změna ploch v areálu stávající skládky odpadů Chrást u Březnice na Centrum nakládání s odpady
U obcí Chrást a Březnice by měla být nynější skládka směsných komunálních odpadů (SKO) změněna na Centrum nakládání s odpady – ve shodě s nově připravovanou legislativou pro komplexní využívání a recyklaci odpadů. Množství dovážených odpadů do prostoru skládky zůstane prakticky zachováno. Předpokládá se však podstatné navýšení podílu vytříděných frakcí na úkor směsného odpadu.

* Rozšíření skládky Hořovice – IV. etapa
Kraj souhlasí s konečným rozšířením již skládky, která je v provozu od roku 1994. Současně také dojde k dotvarování tělesa skládky. Skládka je kompletně vybavena kombinovaným těsněním, které je tvořeno dvěma vrstvami. V současnosti je skládka vybavena vertikální plynovou drenáží, a to šesti udržovanými plynovými studnami.

* Rozšíření těžby štěrkopísku v dobývacím prostoru Dolní Bousov
Radní souhlasí s rozšířením plocha těžby štěrkopísku v rámci 3. plánu otvírky, přípravy a dobývání (POPD) části výhradního ložiska štěrkopísku v dobývacím prostoru Dolní Bousov. Těžba je předpokládána ve dvou těžebních řezech. V 1. těžebním řezu bude probíhat těžba za sucha v úrovni cca 276,5 m, ve 2. těžebním řezu bude prováděna těžba z vody na úrovni cca 270,5 m. Skrývkové zeminy budou využity v rámci sanace a rekultivace.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Škoda Kamiq.
Další Q na konci. Kamiq je tu
Ilustrační foto.
Zloději kol mají pré, zámek je často odradit nedokáže