Letošní ročník udělování hejtmanských cen bude zrušen bez náhrady, rozhodli krajští radní. Deníku to potvrdila Helena Frintová z tiskového odboru krajského úřadu s tím, že kolegové kývli na návrh nynější hejtmanky. Ta jej zdůvodnila tím, že nynější koronavirová situace spojená se striktními omezeními podobné společenské události nepřeje.

„Na slavnostním večeru se nelze sejít – a dělat takovou akci on-line nemá smysl,“ tlumočila Frintová hejtmančina slova. S tím se prý při svém rozhodování ztotožnili i radní: v uplynulých letech se jednalo o velmi hezké společenské setkání, které v účastnících zanechalo hluboký dojem; to by distanční oceňování neumožnilo. Právě společenská rovina akce přitom byla významnou součástí vlastního oceňování: udílení cen hejtmanky neprovázely žádné finanční prémie.

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
Úřady budou dočasně otevřeny jen dva půldny v týdnu

Ze slov Frintové vyplynulo, že zrušení akce nemá souvislost s výsledkem krajských voleb, po nichž vznikla dohoda o vytvoření velké koalice posílající ANO i s nynější hejtmankou do opozice.

Slavnostní večer v kutnohorské galerii GASK byl ostatně plánován na první polovinu listopadu – tedy ještě před očekávaným „střídáním stráží“ na hejtmanském postu. Na vině je koronavirus – a možná nikoli jen kvůli omezením přijímaným ve snaze oslabit jeho postup. V rámci boje s jeho šířením se totiž objevila spousta nových hrdinů všedního dne, což by výběr oceněných značně ztěžovalo.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Tápání nových zastupitelů zabrání zkušení kolegové

V uplynulých letech se ceny hejtmanky udělovaly v devíti kategoriích. Vedle ocenění hrdinského činu posuzovali porotci zásluhy osobností z oblastí kultury, sportu, vědy, výzkumu a vzdělávání, vybíráni byli také podnikatel nebo pracovník veřejného sektoru. Ocenění se však dočkala rovněž společenská odpovědnost – a nechyběla ani cena veřejnosti vycházející z posílání hlasů všem nominovaným.