Akciová společnost zůstala od svého založení bez činnosti a ležel v ní vklad 2 miliony korun, který se postupně zmenšoval o náklady spojené s provozem společnosti. Ty dosáhly za celou dobu existence celkové výše 300 tisíc korun.

"Máme dvě možnosti, jakou cestou se vydat. Buď rovnou jmenovat likvidátora, který by akciovku zrušil, nebo se pokusit najít kupce. Pokud by se našel, vyhnuli bychom se nákladům za služby likvidátora, což představuje několik desítek tisíc korun," uvedl problém starosta města Nymburk Pavel Fojtík.

Následně se vyjádřil 
k procedurálnímu postupu hlasování Petr Šmíd, člen kontrolního výboru, který
přednesl protinávrh na zrušení společnosti likvidací. Miroslav Jára, člen finančního výboru radnice 
a vedoucí kontrolní skupiny, která se podílela na kontrole majetku města ve vazbě 
k nemocnici, na něj navázal.

Připomněl, že zpráva 
z kontroly obsahuje návrh opatření „ukončit činnost akciové společnosti". Vysvětlil, že v případě prodeje existuje potenciální nebezpečí, které by městu prodejem akciovky cizímu subjektu vzniklo.

Krok k větší transparentnosti

Společnost je připodepsaná na všech dosud platných nájemních smlouvách města Nymburk týkajících nemocnice 
a zdravotnických zařízení 
a jejím prodejem by se mohly informace obsažené ve smlouvách stát předmětem spekulací. Rovněž připomněl, že i název akciové společnosti je svým způsobem zavádějící.

Také člen finančního výboru Radek Mach potvrdil, že optimální variantou je zrušení dané společnosti. „Samozřejmě při zrušení akciové společnosti by potom finanční prostředky, které jsou na jejích účtech, přešly na město. Jedná se 
o 1 milion 700 tisíc korun," řekl Radek Mach.

Starosta Fojtík dal pak na základě argumentů, které zazněly v rozpravě, hlasovat nikoli o prodeji, ale rovnou o zrušení akciové společnosti. Zastupitelé variantu zrušení akciové společnosti odhlasovali. Uskutečnil se tak jeden 
z kroků k větší transparentnosti vztahů mezi městem a jeho nemocnicí.

Čtěte také: Obviněný primář nymburské interny se vzdal první funkce v nemocnici