Posláním zdravotních klaunů je rozesmát každý den v nemocnicích nejen dětské pacienty, ale také jejich rodiče a příbuzné a mnohdy i nemocniční personál. „Vždy s námi přijde do nemocnice úplně jiná atmosféra," řekl zdravotní klaun Robert Janč.

Protože klauni potřebují při svém působení velkou disciplínu, která vyžaduje obrovské množství znalostí z různých oborů, jsou pro ně pořádány tyto workshopy pravidelně.

'Celý rok dávají sebe'

Zbraslavické akce se zúčastnila i ředitelka pořadatelské neziskové organizace Zdravotní klaun Kateřina Slámová Kubešová. „Jsem pyšná na to, setkání můžeme hostit. Pozvali jsme zástupce z deseti organizací, kterým jsme nabídli prostor na vzdělávání, rozvoj a setkávání," řekla ředitelka. Toto velké setkání je podle ní jakýmsi dárkem pro zdravotní klauny. „Celý rok dávají sebe a nyní je to pro ně," dodala.

Nezisková organizace Zdravotní klaun má národní i mezinárodní působnost a v České republice je již patnáctým rokem.

Doktor Herbert Ucík: Vždycky 'klaunujeme' pro všechny

Zdravotní klauni ve ZbraslavicíchZdroj: Deník/Diana Kovandová

Zdravotní klaun Jakub Doubrava alias doktor Herbert Ucík se rozpovídal o „klaunování".

Jak dlouho děláte zdravotního klauna?

Já jsem zdravotním klaunem již sedm let.

Jak jste se k tomu dostal?

Dostal jsem se k tomu, jako většina zdravotních klaunů přes kamarády. Tento mechanismus získávání nových klaunů funguje do dneška úplně stejně. Lidé se o tom dozví přes známé. Nicméně každý musí projít náročným konkurzem a až do finále projdou jen ti nejlepší.

Jak se dostáváte do daných nemocnic?

Do dané nemocnice jdeme ve chvíli, kdy chce nemocnice nebo například primář, aby zdravotní klaun nemocnici navštěvoval. Poté se podle regionu domluví pravidelné návštěvy. Pacienti tedy poté například ví, že každý čtvrtek ve 14 hodin přijde do nemocnice zdravotní klaun.

Kolik je nyní zdravotních klaunů?

Po České republice máme v současné době celkem 86 klaunů.

Chodí klauni na pokoj jednotlivě?

Na pokoje chodíme vždy ve dvojicích. Máme své role, divadelní klaunské struktury, na kterých stavíme komické situace. Neděláme si legraci z pacientů, ale my tam tu legraci vytváříme.

Jakou věkovou kategorií dětí nejčastěji navštěvujete?

Je to hodně individuální a také záleží, kdo je právě v nemocnici. Chodí se i na oddělení, kde jsou kojenci a batolata. Zároveň se také můžeme dostat k mladé dívce či chlapci, kterému je 17 let. Zdravotní klaun funguje také pro jejich rodiče, i pro personál celé nemocnice. Poté to pozitivně ovlivňuje fungování celého oddělení. „Klaunujeme" zkrátka pro všechny. Nejdeme tam za nemocí, ale za dítětem, které v té nemocnici je. To dítě, které tam leží, má sice velké problémy, ale je to stále malé dítě, které se chce smát.

Jste namalovaní jako klauni v cirkuse?

U nás se klauni nemalují vůbec. Každého klauna charakterizuje jeho kostým, kterým si vytváří svoji osobnost. Základem je červený nos. Naše charaktery vycházejí z postav doktorů, sester a personálu nemocnice.

Jste něčím limitovaní?

Limitovaní jsme akorát aktuálním zdravotním stavem daného dítěte. Například omezenou pohyblivostí. Na sesterně se proto vždy nejdříve informujeme o zdravotním stavu.

Čtěte také: Zdravotní klauni děti pobaví i přesvědčí, že se nemusejí bát