Nabízí tipy na tři cíle, které označila jako „impozantní“. „Pro zimní výlety ideální,“ konstatovala. A třebaže všechna doporučovaná místa leží u řeky či potoka, můžeme slíbit, že o aktuálním módním trendu – otužování v chladné vodě – nepadne ani slovo.

Hurá do Posázaví

První pozvánka má jméno Zbořený Kostelec. Zřícenina gotické stavby královského hradu v přírodní rezervaci u řeky Sázavy je volně přístupná. Byla i v minulosti – a lákala. „Zbytky hradu často navštěvovali romantici, umělci i zájemci o českou historii. Když Posázavím putoval Karel Hynek Mácha, nakreslil si zříceninu do svého památníku,“ připomněla Dlouhá. Dnes si sice památeční obrátek načrtne málokdo – nicméně nestála by tato scenérie třeba za pořízení selfie se zveřejněním na sociální síti?

Ilustrační foto.
Kam se vydat na výlet? Za ladovskou zimou do Ladova kraje!

Na hrad se dá dostat po zeleně značené turistické trase z Čakovic – jistě že ne z městské části v Praze, ale ze vsi u Týnce nad Sázavou na Benešovsku – nebo po červené trase údolím Sázavy z Nespek či po modré z Týnce nad Sázavou. „Pod hradem je také autobusová zastávka autobusové linky číslo 339 a menší parkoviště,“ nabízí Dlouhá i možnost, jak se nezadýchat. A nezapomíná upozornit, že oba břehy spojuje unikátní visutá lávka pro pěší a cyklisty, kterou nechal postavit Středočeský kraj. Zkušeným výletníkům to ale není třeba připomínat; otevřena byla už v červenci 2015.

Jen o kousek dál se nabízí příležitost vykročit na 11kilometrovou naučnou stezku, kterou lze považovat za vrchol romantiky či trampskou klasiku; jak kdo chce. Vede z Petrova na Praze-západ (s ideálním výchozím místem od železniční zastávky Petrov u Prahy s cestou podél toku Sázavy) do Kamenného Přívozu. Odtud se lze vrátit pěšky nebo vlakem po druhé straně řeky – což lze doporučit třeba rodinám s dětmi.

Zámecká alej v Hořovicích.
Největší popularitu v kraji získala zámecká alej v Hořovicích

„Stezka vede kolem trampské osady Pikovice, okolo vrchu Medník, stoupá i klesá, vede lesní pěšinou, po šotolině nebo kamenných schodech, některé její části jsou vytesané ve skále. Na trase se můžete kochat pohledy do malebného kraje i na údolí řeky sevřené z obou stran skalnatými útesy,“ láká Dlouhá. Obzvlášť doporučuje zastávky na vyhlídkách Klimentova či Raisova; Žampašská vyhlídka zase nabídne působivý pohled na pozoruhodný železniční viadukt z roku 1900.

Zmrzlé vodopády potěší

Pozvánku na Berounsko, konkrétně na Karlštejnsko, pak nabízí výlet k Bubovickým vodopádům. „Bubovický potok je sice po většinu roku vyschlý, ale právě v zimě, když zamrznou, je ideální čas na návštěvu jeho vodopádů,“ poznamenala Dlouhá. S dodatkem, že díky mrazivému údolí zde led vydrží poměrně dlouho.

Vodopády, k nimž se lze snadno dostat po modré turistické značce z obce Srbsko (nebo po červené z Karlštejna či Svatého Jana pod Skalou) tvoří až dvoumetrové vápencové schody pokryté mechem a řasami. „Před vodopády se Bubovický potok vynořuje a za nimi se pomalu opět noří na dno suťového údolí mezi Doutnáčem a Velkou horou, kterým teče až do Berounky.“ poznamenala Dlouhá.