První z obou kontrol, které přinesly nařízení hygienických opatření i uložení pokut, se odehrála v podniku nabízejícím jídlo minutkového typu: kebab, pizzu, hranolky, smažený sýr či saláty. Špína, znečistění mastnotou a zbytky potravin na podlaze, stěnách i vybavení přitom nebyly těmi nejzávažnějšími odhaleními. V dobrém stavu nebyly ani lednice a mrazák, navíc se v zázemí našly kartonové obaly, nepotřebné předměty i vyřazený inventář. A radostný nebyl ani pohled na potraviny: v lednici ve skladu našli hygienici kazící se zeleninu, načaté velkoobjemové balení jogurtu nebylo skladováno při správné teplotě – a připraveným polotovarům chybělo povinné značení.

Opakovanou kontrolou se hygienici přesvědčili, že už je uklizeno – a k přípravě pokrmů se používají potraviny čerstvé a správně uskladněné. Podařilo se odstranit i některé technické nedostatky. Provozovateli ještě zbývá zajistit výměnu opotřebovaného vybavení, což bude finančně náročnější; tohle důkladné gruntování nenapraví.

Ilustrační foto
Konflikt mezi cizinci jeden muž nepřežil

Zlepšení se již dočkala také výrobna pizzy, kam se však hygienici ještě plánují vracet na další obhlídky. Původní pohled přitom nebyl radostný. Vedle znečištění podlah a stěn, ale i polic, regálů, pracovních stolů, umyvadla či okenního parapetu kontroloři místy nacházeli také pavučiny a uhynulý hmyz.

Překvapilo také množství předmětů, které s přípravou pizzy nemají nic společného. Přímo v kuchyni stálo jízdní kolo; v šatně pak byly uloženy pneumatiky na auto a další kolo, tentokrát dětské.

Bližší obhlídka kuchyně přinesla další neradostná zjištění. A nešlo jen o vodu vytékající z poškozeného odpadu dřezu. Lákavá nebyla podívaná na množství much a vos, sedajících na suroviny i hotové pizzy. Jediným opatřením proti hmyzu zde byla masivně oblepená mucholapka; ochranné sítě veškeré žádné.

Detailní pohled pak v lednici odhalil krájené žampiony, které už na pohled vypadaly nevábně. Kontrola dokladů pak přinesla potvrzení: měly prošlé datum použitelnosti.

I v tomto případě se již hygienici při opakované kontrole přesvědčili, že jejich příkazy k nápravě byly splněny. Vyklizená a uklizená provozovna už má řádné zabezpečení proti vnikání hmyzu – a také obhlídka surovin byla v pořádku.

Ilustrační foto.
Citelná výluka u Velkého Oseka v sobotu končí