Jejich pobyt a práci podpoří téměř 90 milionů korun z programu Horizon Europe, které pro tento účel získalo Středočeské inovační centrum (SIC). Za něj Mária Hallová zdůraznila, že se jedná o velký úspěch. A není to jen z toho důvodu, že o příspěvek umožňující pozvat desítky vědeckých kapacit k působení ve středočeských institucích i firmách kraj prostřednictvím SIC usiloval několik let.

Hallová zmiňuje velkou konkurenci, kdy se o prestižní grant ucházelo 116 žadatelů z celé Evropské unie. „SIC se s hodnocením 98 procent umístilo na čtvrtém místě,“ upozornila, jak mimořádně středočeský projekt zabodoval v celoevropské konkurenci.

Mravenec, ilustrační foto
Vědci objevili nové druhy hlodavců. Miliony let staré fosilie uchovali mravenci

Ředitel inovačního centra Pavel Jovanovič připomněl, že o získání této podpory se SIC snažilo již v letech 2019 a 2020. Tehdy to neklaplo, i když už tenkrát získalo vysoké hodnocení podmiňující úspěch; peníze pro středočeský projekt ale nezbyly. Vedle nyní získaných evropských peněz připlatí na působení vědců kraj – a rovněž instituce, v nichž budou pracovat.

Věda propojená s praxí

Michal Sládek z týmu SIC upřesnil, že pětiletý program přiláká do středních Čech 30 postdoktorandů, kteří budou moci využívat výzkumnou infrastrukturu, jež je v kraji k dispozici. Včetně laboratoří ve Vestci nebo laserů v Dolních Břežanech. „Těší mě, že se nám kontinuálně daří naplňovat regionální inovační strategii a přenášet zahraniční know-how do Středočeského kraje,“ připomněl ředitel Jovanovič.

Nyní se povedlo přivést k úspěšnému výsledku plány, o jejichž naplnění SIC usilovalo už za minulého vedení inovačního centra i kraje. Záměr má tedy i podporu nynější středočeské opozice.

Kvůli sexuálnímu kanibalismu kudlanek vědci věřili, že hmyz bolest necítí.
Vědci přišli s překvapivým objevem. Hmyz podle nich cítí bolest

Úspěch si pochvaluje také hejtmanka Petra Pecková (STAN), která nově převzala starost o oblast inovací po svém zesnulém náměstkovi Věslavu Michalikovi (STAN). „Jednou z našich priorit je posílit oblast výzkumu a inovací a nalákat špičkové vědce do České republiky. Díky tomuto skvělému programu si mohou zkusit práci v nejlepších vědeckých institucích a propojit ji s praxí ve firmách a navázat nové kontakty,“ připomněla hejtmanka.

Zapojí se ústavy i firmy

Výzkumných institucí působících ve středních Čechách je do programu zapojeno celkem 15 – včetně laserových center ELI Bemlines a HiLASE, několika pracovišť biomedicínského a biotechnologického centra Biocev, Astronomického ústavu Akademie věd ČR či Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Přidružených partnerů pak je 36 – převážně jde o firmy, ale nechybějí ani zahraniční univerzity.

„Mezi zástupci velkých firem, kde se vědci budou realizovat, patří automobilová společnost Valeo nebo vývojové centrum Eaton zabývající se inteligentním řízením energie. Z malých a středně velkých je to třeba firma DEVINN působící v oblasti vodíkové mobility,“ uvedl Sládek.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.