„Z důvěřivých občanů postupně vylákal více než 700 tisíc korun,“ konstatovala na adresu 30letého podezřelého, jehož stíhání již vyšetřovatel zahájil. V případě odsouzení za podvodné jednání by mohl být ve hře až osmiletý pobyt ve vězení.

Kriminalisté v souvislosti s tímto případem hovoří o podvodech páchaných v období od srpna roku 2015 do loňského února na různých místech; nejen v České republice, ale i na Slovensku. Kontakty měl dotyčný vyhledávat prostřednictvím seznamovacích portálů na internetu, přičemž někdy vystupoval pod vlastním jménem, zatímco jindy pod smyšlenou identitou. Zdá se ale, že od počátku bylo jednoznačným záměrem tahat internetové známé za fusekli – a to s jasným cílem: dostat se k jejich penězům.

Ilustrační foto
Pohotová seniorka pomohla dopadnout muže, kteří ji chtěli připravit o peníze

„Po získání důvěry, nabyté na základě sdělených nepravdivých údajů o své osobě a zamlčování podstatných skutečností, vylákal pod různými záminkami od poškozených finanční prostředky v úmyslu tyto závazky nesplnit,“ připomněla policistka Dětská. A ne; nešlo o sňatkového podvodníka, jak by snad leckoho napadlo při zmínce o navazování kontaktů přes internetové seznamky. Zmiňované záminky byly rozmanité: od koupě starožitností či nákupu auta přes zhodnocení peněz výhodnou investicí až třeba po obstarání zaměstnání. Peníze, které získal, však stíhaný muž k domluvenému účelu nepoužil. „Vylákané prostředky si ponechal pro svoji potřebu,“ poznamenala policistka Dětská.

Nedůvěřuj a prověřuj, radí policie ke kontaktům přes internet
Před internetovými nabídkami rozmanitého charakteru policisté dlouhodobě varují. Je na místě postupovat obezřetně nejen při nákupu zboží, ale i při zprostředkování různých služeb. Rozhodně se nevyplácí nechat se uchlácholit pěknými slovy – a posílat peníze neznámému člověku, o němž vlastně nevíme zhola nic. Naopak samozřejmostí by mělo být zjistit si co nejvíce informací, hodnocení a recenzí, a to nejen na různých diskusních fórech, ale v případě e-shopů třeba i na srovnávačích cen. Naopak pochvalné „ohlasy“, které jako doporučení svých služeb nabízí samotný prodejce, nemusejí mít se skutečnými zkušenostmi reálných lidí zhola nic společného. Byť je třeba doplňují i portrétní fotografie.

Zbystřit je na místě zvláště v případě, že platba má směřovat na zahraniční účet. Vysloveně varující je pak situace, kdy protistrana komunikuje špatnou češtinou – buď s nadměrným množstvím pravopisných chyb, nebo přímo jazykem, jakým se běžně nemluví: výstupem on-line překladače z cizí řeči.

Ilustrační foto.
Z Vltavy policisté vylovili tělo mrtvé ženy
Požár kamionu dálnice D5
Šofér hořícího kamionu zachránil alespoň tahač. V plamenech zůstal milion