Podezřelý, jenž na úřadě pracoval devátým rokem, podle něj zneužil ve svůj prospěch dřívějších znalostí mechanismů peněžních operací v rámci účtárny.

Podle Lochařových slov se podezření na nekalé jednání při manipulaci s depozitním účtem týkalo ekonoma odboru dopravy krajského úřadu. Protože tam byl přeřazen z účetního oddělení, kde předtím strávil osm let, věděl, jak to v účtárně chodí. Promyšlené operace spojené s dvojím posíláním peněz (jednou správnému příjemci, podruhé na soukromé konto) však tamější pracovnice odhalila.

Nakonec se ukázalo, že škoda je mnohem vyšší než částka vyčíslená loni po předběžné kontrole. Nynější mluvčí hejtmanství Nicol Lenertová v pátek uvedla, že později kraj své podání doplnil o sdělení předpokládané škody ve výši 5,9 milionu korun.

Potvrdily se tak předpoklady, že fintu mohl muž používat už před svým přeřazením na odbor dopravy. Vrácení peněz se kraj domáhá v rámci trestního řízení. Hned loni na podzim dostal dotyčný vyhazov – a kraj zpřísnil kontroly účetních operací. Šanci na opakování by tak stejná finta mít neměla.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Kauza zakázek nemocnic je třaskavá. Jen bouchnout