Černošická radnice totiž s odkazem na nedostatek pracovníků se stavařskou specializací nedokázala vyhovět zájemcům o závadné stanovisko úřadu územního plánování k chystaným stavbám. Stavebníky potřebující úřední razítko, aby se mohli pustit do díla, tak městský úřad odkazoval na čekací lhůty až 50 týdnů – a nebyla to sdělení s datem 1. apríla. Prostě: nejsou lidi. Problémy s náborem hlásí i další městské úřady – nicméně v těsné blízkosti metropole se zájemce nepodařilo najít vůbec.

Situace by se nyní měla změnit. Frček informoval, že do Černošic ministryně Klára Dostálová (za ANO) vysílá hned tři odborníky na územní plánování. „Nabídla starostovi pomocnou ruku a ten její nabídku přijal,“ uvedl Frček s tím, že tým z ministerstva přijede metodicky pomoci právě s uplatňováním závazných stanovisek orgánů územního plánování. „Termín byl oboustranně potvrzen na 25. dubna,“ sdělil Frček.

„Zakopaný pes“ vedoucí k tomu, že se stavebníci ocitli v pozici rukojmích, nebyl podle Dostálové jen v nedostatku pracovníků. Problém vidí ministryně hlavně v tom, že úředníci vydávají stanoviska i v případech, kde to zákon nevyžaduje – nebo posuzují i to, co posuzovat nemusí, či přímo ani nesmějí. „Již dříve jsme k tomu vydali i metodiku a provedli řadu školení. Nyní je k dispozici doplnění metodiky, které jmenuje případy, kdy není závazné stanovisko nutné vydávat,“ upozornila – a od mise z ministerstva si slibuje, že se věci podaří „rozhýbat“. Tým vyslaný do Černošic povede přímo náměstkyně pro řízení stavební sekce Marcela Pavlová.

Ilustrační foto
V kauze policejních nákupů si svědci pochybení nevšimli