Článek přinesl časopis Kondice. Statné stromy se stříbřitě šedou kůrou, které dorůstají do výšky 15, ale i 45 metrů, patří mezi nejpěstovanější dřeviny světa.

Kromě obecně známých plodů jsou oblíbené pro svůj vzhled (rostou-li jako solitéry, mají rozložitou monumentální korunu), včelaři oceňují jejich medonosnost a ani rychle rostoucí a poměrně kvalitní dřevo nepřijde nazmar. Dříve se také doporučovalo sázet ořešák k hnojišti, protože jeho listy mají baktericidní i protiplísňové účinky a odpuzují hmyz.

Pleťová voda: Pleťová voda z pampelišky má skvělé regenerační účinky
Neobvyklé využití pampelišky: Lze připravit med, pesto, kávu či pleťovou vodu

Co se o něm říká

Ořešák byl součástí mnoha lidových pověr. V knize Štědrý bylinářův rok se dočteme, že se ořechové větve trhané v předvečer svatého Jana umisťovaly do domů, aby chránily před blesky i pomatením smyslů. Bohatá úroda ořechů předznamenávala krutou zimu. Při štědrovečerní hostině kdysi každý člen domácnosti rozlouskl čtyři ořechy, aby viděl, jak se mu bude dařit ve čtyřech ročních obdobích. Děsivě pak působí proroctví, že kdo usne ve stínu ořešáku, už se neprobudí.

Co všechno lze využít

Posledně jmenovaná pověra je prý spojená s toxinem jménem juglon, který listy ořešáku za deště uvolňují do půdy. Jde o velmi silný herbicid, proto toho pod ořešákem moc neroste. U citlivých jedinců může vyvolávat alergii. Právě listy mají ale využití v lidovém léčitelství. V podobě čaje se podávaly lidem s kožními či trávicími problémy, nápoj se doporučoval při cukrovce nebo i žloutence či dlouhodobých respiračních obtížích a děti prý dokázal zbavit vší! Koupel s odvarem z listů má relaxační a zklidňující účinky.

Zdroj: Youtube

Mnohem překvapivější je ale využití skořápek. Řeč není o nedozrálých zelených plodech, které se nakládají do ořechovky, ale těch ‚dřevěných‘. Odvar ze skořápek 12 ořechů v půllitru vody podávaný ve třech dávkách za den ulevuje od kašle už do dvou dnů. Speciální využití mají přepážky – tenké dřevnaté části uprostřed jader. Ty se nejlépe uchovávají ve formě tinktury a doporučují se k posílení paměti. Nejsnáze využitelné jsou ale samotné plody, tak jim dopřejte ve svém jídelníčku prostor.

Proteinové tyčinky podle Zuzany Švédové

Vlašské ořechy nejsou úplně doceněné. Jsou výborným zdrojem vitaminů skupiny B, vitaminu E a mnoha minerálů (železo, zinek, selen, hořčík, draslík…). I když jsou pro jejich doplnění doporučovány častěji banány, obsah ve vlašácích je vyšší. Zkuste si z nich udělat zdravou svačinu. V mixéru nahrubo rozmixujte 50 g vlašských ořechů s 30 g ovesných vloček, pak přihoďte 50 g sušených švestek, 30 g brusinek, 20 g konopného proteinu a 50 g hořké čokolády a rozmixujte na lepivou hmotu. Z té vytvořte čtyři tyčinky a nechte v ledničce odpočinout alespoň 30 minut.

Kondice - Měsíčník je nabitý informacemi o zdravém životním stylu. Přináší rady týkající se zdravého stravování, pohybu, ale i novinky z oblasti krásy a medicíny, aby se člověk cítil dobře a zdráv ve svém těle po fyzické i psychické stránce.