Drží se proto celý den doma. Nevychází radši ani nákupy, ani do přírody.

Pacientů, jako je Marcela, jsou tisíce. Podle České společnosti alergologie a klinické imunologie trpí alergickou rýmou nejméně 2,5 milionu Čechů. Milion lidí má astma.

Světová zdravotnická organizace přitom upozorňuje, že jakékoli již existující zdravotní potíže mohou skutečně stav pacienta s koronavirovou infekcí zkomplikovat. Zvlášť pokud jde o potíže dýchací.

Rastislav Maďar
Je čas promořovat, říká epidemiolog Rastislav Maďar. Jaké jsou důvody?

Lidé s alergií jsou navíc podle některých odborníků k infekcím obecně náchylnější. „Předpokládá se o něco větší riziko nákazy jakýmkoliv virem, neboť překrvená sliznice v nose a na jiných místech obličeje je optimální vstupní branou pro uchycení viru a je-ho proniknutí do organismu,“ vysvětluje alergoložka Iva  Pončáková z Homolky.

Alergici se také častěji dotýkají obličeje – třeba proto, aby se vysmrkali nebo se poškrábali na nose. „Tím se riziko zavlečení viru ještě zvyšuje,“ dodává lékařka.

Místopředseda odborné společnosti Ilja Stříž přesto pacienty uklidňuje: stačí dodržovat protiepidemiologická doporučení a lidé budou v pořádku. „Pacienti by také neměli kvůli koronaviru zapomínat na léčbu svého onemocnění, které jim zůstane, i když už tu covid-19 nebude,“ dodává. Měli by se navíc udržovat v psychické pohodě.

Deník vám přináší data o koronaviru.
Měsíc života s nákazou. Šíření viru zpomaluje, přibývá ale žen a starších

A jak vůbec odlišit alergii od infekce, třeba té koronavirové? „Obecně lze říct, že kašel alergického původu neprovází zvýšená teplota a častěji bývá spojen s nadměrnou tvorbou hlenu. Je také ovlivnitelný antihistaminiky nebo inhalační protizánětlivou léčbou,“ přibližuje lékař.