Nárůst ve své zprávě potvrdil i Státní zdravotní ústav (SZÚ), který nyní vydal i shrnutí dosavadních poznatků o jednotlivých nových variantách koronaviru.

Britská mutace

Takzvaná britská varianta se poprvé objevila v září loňského roku. Její nevýhodou je že se šíří snadněji a rychleji než jiné varianty. „V lednu 2021 odborníci ve Velké Británii uvedli, že tato může být spojena se zvýšeným rizikem úmrtí ve srovnání s jinými variantami viru,“ konstatuje v materiálu SZÚ.

Zahájení očkování vakcínou Moderna v pondělí 1. března 2021 v Praze.
Měli jste covid? Pak vám stačí jedna dávka vakcíny, tvrdí studie

Potvrdit by to ale podle něj musely i další studie. Jednou z nich může být i výzkum zveřejněný tento týden v odborném časopise British Medical Journal. „Má potenciál způsobit podstatnou úmrtnost ve srovnání s dříve cirkulujícími variantami,“ uvedli vědci.

Jihoafrická mutace

Další mutace, takzvaná jihoafrická, se poprvé objevila koncem října a má hned dvě varianty. „Může účinněji způsobovat reinfekce u lidí, kteří byli dříve infikováni původní formou viru,“ uvedl SZÚ. To se může projevit v tom, že některé vakcíny proti koronaviru nebudou proti jedné z jejích variant tolik účinné jako proti klasické formě.

Očkování vakcínou AstraZeneca - ilustrační foto.
Dánsko pozastavilo očkování AstraZenekou. Česko zatím opatření nechystá

Odborníci sice tvrdí, že vakcíny lze upravit, ale to potrvá několik měsíců. Navíc mutace je zřejmě nakažlivější než britská. Proto v Česku budou muset lidé nakažení touto variantou zakončovat izolaci po 14 dnech PCR testem, který jinak není u „běžné“ mutace vyžadován.

Brazilská mutace

Poslední z dosavadních nejnebezpečnějších mutací se objevila až na konci ledna. Říká se jí brazilská. Podle SZÚ se opět zdá, že se šíří snadněji a rychleji a může způsobit nárůst nemocných. Ukazuje se však, že protilátky generované očkováním tuto variantu rozpoznají.