Průzkum uvádí, že 45 procent lidí odmítá očkování proti nemoci covid-19, dvě pětiny lidí se chtějí nechat očkovat a asi 16 procent váhá. Mezi zastánci očkování jsou nejčastěji lidé starší 60 let, obyvatelé velkých měst a také častěji muži než ženy. Obecně ale 52 procent respondentů podporuje plošné očkování. Z těch, kteří se sami očkovat nechtějí, plošné očkování podporuje asi pětina a dalších 34 procent si není podporou jisto.

"V podstatě i ti, kteří očkování odmítají, si uvědomují, že má význam," uvedl k průzkumu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nejvíce jsou pro plošné testování lidé nad 60 let a opět častěji muži než ženy.

Vakcína proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech
Vakcína proti covidu: Nemůžeme zaručit její schválení, říká evropská agentura

Zájem o testování antigenními testy, které má pro veřejnost začít 18. prosince, v průzkumu vyslovilo 42 procent lidí, desetina si není jista a zhruba polovina testování neplánuje podstoupit. Opět je větší zájem ve věkové skupině nad 60 let, která je nemocí covid-19 více ohrožena.

Plošné testování pak podporují zhruba tři pětiny lidí a je mezi nimi asi 30 procent z těch, kteří se sami testovat nechtějí. Zhruba 45 procent lidí také uvádí, že se pravděpodobně nechají testovat i ostatní členové rodiny.

Průzkum provedla agentura STEM od 30. listopadu do 3. prosince, zúčastnilo se 1004 dospělých respondentů.