Bylo to náročné období. „Po operaci zapomněl číst a psát, poznával jen pár členů rodiny. Lékaři dokonce navrhovali umístit ho do hospice. To jsem ale striktně odmítla,“ vzpomíná žena. Manžela si rodina nechala doma a věnovala mu veškerou pozornost.

Dnes je Pavlu Carbolovi jednapadesát a vyžaduje trvalou péči. „Nezvládne se v noci otočit z jedné strany na druhou, takže ho každé dvě hodiny polohuji. Už jsem si zvykla pravidelně se vzbouzet. Nejsem ale fyzicky schopna nastoupit do práce. Přestože je částečně samostatný, musím mu pomáhat i přes den,“ řekla Carbolová.

Ilustrační snímek
O své blízké doma pečují statisíce Čechů. Jsou vyčerpaní a trpí depresemi

Když před časem zkoušela pracovat na zkrácený úvazek, zhubla patnáct kilo a půl roku marodila se syndromem vyhoření. „Byl to nápor,“ podotkla. Zároveň se snaží, aby měl manžel smysluplnou činnost a nepřepadaly ho chmury.

Carbol proto vede spolek Opavskem bez bariér. „Od života dostal druhou šanci, tak mu to musí vrátit. Pro město pracujeme například na vzniku bezbariérových a integračních hřišť, kde si hrají děti zdravé i nevidomé, na vozíku nebo autistické. Chodí tam matky s kočárky a chceme tam zabudovat i prvky pro seniory,“ řekla jeho žena.

Změna legislativy

Carbolová prosazuje, aby neformální pečující, kterých je nyní v Česku asi milion, byli zakotveni v legislativě. Těžké to totiž mají po všech stránkách. Ten, kdo se dlouhodobě stará o svého blízkého, nezvládá si k tomu vydělávat nebo nepobírá důchod, musí oba uživit jen z penze opečovávaného a příspěvku na péči, který je podle stupně závislosti odstupňován od 880 do 19 200 korun. Péče je to náročná i psychicky, neboť člověk nemá čas na přátele, koníčky ani třeba na kadeřníka.

Potíží, se kterými se lidé pečující o své blízké potýkají, si jsou, podle mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí Jakuba Augusty, vědomi i ministerští úředníci. „Součástí připravované novely zákona o sociálních službách je proto i zakotvení definice pojmu pečující osoba. Dojde k významnému zlepšení postavení pečujících,“ uvedl pro Deník, který se tématu dlouhodobě věnuje.

Péče o seniory - Ilustrační foto
Pracovat, hlídat vnoučata, starat se o rodiče. S péčí o blízké pomůže průvodce

Za pečující osobu bude státem považován blízký, který poskytuje pomoc člověku, jemuž byl přiznán příspěvek na péči. „Případně i ten, komu je z nemocenského pojištění vypláceno dlouhodobé ošetřovné,“ poznamenal Augusta. 

Doplnil, že pečujícím budou poskytnuty i nácviky a poradenství od pracovníků sociálních služeb, kteří jim budou k dispozici. Návrh novely má ministerstvo vládě předložit do konce listopadu. Změny mají být účinné od 1. července 2023.

Pomoc pečujícím

• Středisko pro pečující (A DOMA): https://www.a-doma.cz/stredisko-pro-pecujici/

• Psychoterapeutická pomoc (Alfa Human Service): https://alfahs.cz/

• Poradenství (Starám se a pracuji): https://staramseapracuji.cz/