Jak na tom aktuálně Češi jsou? Tloustneme?
Úplně se to přesně protože poslední exaktní výzkum výskytu obezity byl proveden v roce 2013. Tento a starší výzkumy ukazovaly, že obezita výrazně narůstala po roce 1990 a po roce 2000 se vzestup zastavil. Podle výskytu obezity nadváhy jsem v evropském průměru.

Ondřej Horáček, primář rehabilitačního centra berounské nemocnice.
Sedavý způsob života vede k řadě potíží, varuje primář Ondřej Horáček

Kde je v Česku nejvíce tlouštíků?
Platí, že je to v oblastech s horšími životními podmínkami tedy v severomoravském a severočeském kraji. Obecně ale tyto vlivy ztrácí na významu. V klasických knihách o obezitě se psalo, že je to nemoc osob s nižším vzděláním a osob žijících na venkově a také osob s nižším společenským postavení.

Pozvánka na debatu.Zdroj: Deník

To ale přestává platit, celý svět s globalizuje a lidé začínají žít a stravovat se stejně. Na českých datech lze například ukázat, že výskyt obezity je skoro stejný na vesnici jako ve městech a u českých mužů je výskyt obezity stejný u vysokoškoláků jako u osob se základním vzděláním. Ženy vysokoškolačky jsou zatím ještě štíhlejší než ženy s nižším vzděláním ale i to asi přestane platit.

Podle statistik tloustne stále více dětí, proč? A co s tím?
To je pravda a tady asi ještě dochází k nárůstu. Je to na prvním místě nedostatkem pohybu a méně se uplatňuje špatná strava. Také platí, že klíčové je chování rodiny, sportovní rodiče mají sportovní dítě, nesportovní mají dítě nesportovní sedící u televize a počítačů a podobně se v uvozovkách dědí i kuchařka a jídelní zvyklosti. Je překvapivé, že pokusy ovlivňovat tyto návyky ve škole jde jen málo. Klíčové je ovlivňovat celé rodiny a celou populaci.

Dejte si pozor. Nekvalitní spánek můžeme mít mnoho negativních dopadů na vaše zdraví.
Spíte málo? Tak pozor, může vám to přinést kila navíc

Jakou největší chybu lidé dělají, když chtějí zhubnout?
Asi to, že volí krátkodobá rozhodnutí. Nutná je změna na celý život – zvýšení fyzické aktivity, změna jídelníčku a dlouhodobé či spíše trvalé podávání léků nebo operace pro obezitu s trvalým efektem.

Obezita patří do okruhu tzv. metabolického syndromu, kam patří dále změny krevních tuků, vysoký krevní tlak nebo cukrovka. I laikovy je jasné, že tyto nemoci se léčí trvale například trvalým podáváním léků. Jen u obezity existuje naivní představa, že někdo zhubne a hmotnost udrží aniž bude léčba dlouhodobá.

Proč je obezita nebezpečná pro lidské zdraví?
Obezita má mnoho závažných komplikací – ty hlavní jsou tři – je to vznik cukrovky 2. typu velmi závažného onemocnění, dále jsou to onemocnění srdce a cév od infarktu až mozkové příhody a dále za třetí s obezitou souvisí vznik řady nádorů. U části osob obezita neškodí. V mládí jsou zdraví všichni obézní, u osmdesátiletých je už zdravých obézních málo. Během života se od těch zdravých obézních oddělují postupně ti, u kterých vznikají méně či více závažné komplikace. To znamená, že je třeba obézní celoživotně sledovat a včas komplikace odhalovat a léčit.

Magdalena Klížová
Jóga cvičí tělo i mysl. Důležitá je psychická pohoda, říká Magdalena Klížová

Jak obezitu léčit a vyléčit?
Léčba musí být trvalá, obvykle nestačí dieta a fyzická aktivita, vhodná je psychologická podpora ve změně životního stylu. Nejúčinnějším opatřením bývala bariatrická chirurgie- tedy operace pro obezitu - ty užíváme u obézních vyššího stupně. Dnes však platí, že moderní léky na obezitu jsou stejně účinné jako chirurgická léčba. Jen pojišťovny léky na obezitu ve většině zemí nehradí a účinná léčba obezity představuje náklad cca 40 a ž 50 tisíc ročně.

Je jasné, že tyto náklady by se vrátily na úspoře za léčbu komplikací a situace se začíná měnit. Nyní začalo léky na obezitu hradit například Norsko. Také se tato léčba brzy velmi rozvine, aktuálně jsou nás čtyři léky na obezitu a ve vývoji je tolik léků, že do deseti let by mohlo být léčebně použitelných dalších deset až patnáct léků. To snad povede i k snížení jejich ceny.