Už i na našem trhu působí v současnosti čínské značky Dongfeng nebo MG. Teprve nyní se ale začne snažit dobývat evropské zákazníky jeden velký hráč z této asijské země.

Je jím BYD - největší světový výrobce elektrických vozidel (pokud jde o souhrnnou statistiku čistých bateriových elektromobilů a vozů s pohonem plug-in hybrid).

Na jeho tři modely pro Evropu i další, které by se i u nás mohly poměrně brzy objevit, se můžete podívat do naší fotogalerie.

Oficiální technické specifikace prvních tří v Evropě nabízených modelů hodlá tato značka zveřejnit v průběhu letošního pařížského autosalonu. Již nyní jsou ale známé ceny. Nejmenší model, což je rodinný crossover Atto 3, se v Německu bude nabízet od 38 000 eur (cca 934 000 Kč), sedmimístné SUV Tang za 72 000 eur (1 769 000 Kč) a sedan Han se stejnou cenovkou jako upředchozího vozu.

Všechny elektromobily této značky jsou vybaveny v porovnání s většinou nabízených evropských nebo korejských elektromobilů vyspělejší elektrickou soustavou pracující s napětím 800 Voltů. To zajišťuje možnost rychlejšího dobíjení.

Nové velké SUV BMW XM
BMW XM působí opravdu monumentálně. I díky elektromotoru má až 748 koní

Dalším velkým hráčem v Evropě by se měl stát koncern General Motors. Ten zde býval historicky zastoupen díky vlastnictví německého Opelu, určitý čas měl rovněž v Česku autosalony Chevrolet. Nyní se jedná o jeho návratu. Stejně tak by se měly oficiálně nabízet produkty luxusního Cadillacu. Dokonce bychom se měli dočkat i nedávno znovuzrozeného Hummeru.

Česká republika není první na řadě…

V každém případě už půjde o ryzí elektromobily. Zatím by tedy připadaly v úvahu Cadillac Lyriq nebo Chevrolety Equinox EV a Blazer EV. A možná tedy i GMC Hummer EV. Tento vůz je ale tak těžký, že nejde řídit s klasickým "béčkovým" oprávněním na osobní vozy.

Určitě dobrou startovní pozici získají v Evropě také vozy čínských značek Wey a Ora. Především díky tomu, že jejich dovoz, prodej i servisování dostanou na starost autorizovaní prodejci švýcarské společnosti Emil Frey. Ta je největším soukromým evropským prodejcem osobních aut a rovněž na český trh dováží vozy značek Citroën, DS, Opel Peugeot a Subaru.

Jeep Avenger
Nové elektromobily: Nejmenší Jeep, bezemisní dodávka i kompaktní Peugeot.

Česká republika nebude v žádném z výše uvedených případů zařazena do takzvané první vlny zemí, kde by se tato auta měla začít prodávat nejdříve.

Zatím tedy nebylo oznámeno ani datum příchodu čínské značky Polestar nebo korejské Genesis. "Zatím nepadlo rozhodnutí o rozšíření působení mimo tři dosavadní evropské státy," uvedl na dotaz Deníku mluvčí tuzemského zastoupení Hyundai David Pavlíček.

Oficiální zprávy o příchodu do střední Evropy nejsou ani třeba od dalších čínských značek Hongqui či Nio. Obě působí v Norsku a druhá jmenovaná provozuje rovněž síť výměnných stanic baterií v jejích elektromobilech.