V Rakovníku v Tyršově ulici naproti obchodu Jednota zastavila policejní hlídka čtyřiadvacetiletého mladíka z Rakovnicka. S vozidlem Volkswagen Golf přijížděl do centra města.

Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Řidič měl však podezřele zarudlé oči. To se policistům nezdálo, proto ho podrobili zkoušce na přítomnost drog. Ta ukázala přítomnost marihuany v těle. Mladík se přiznal, že vykouřil před jízdou několik jointů marihuany,“ uvedl Zdeněk Fišer z Dopravního inspektorátu v Rakovníku.

Muži byl na místě odebrán řidičský průkaz a zakázána další jízda. Poté byl odvezen do nemocnice k odběru krve a moči. Událost se bude dále šetřit ve správním řízení jako přestupek.

„Lidé, kteří pravidelně užívají drogy, by vůbec neměli usedat za volant,“ řekl Jiří Jurgovski z obvodního oddělení rakovnické policie. Měřící přístroj odhalí drogu i za tři až čtyři dny po požití. V krvi je přítomna ještě za čtyři týdny.

Pravidelní uživatelé si hladinu v těle neustále udržují, navíc přístroje ukazují druh drogy a přesné množství a odhalí i pravidelné užívání, takže tvrzení řidiče, že si dal jen před jízdou, se ukáže nepravdivé.