Hlavní role zdánlivě patřila 21letému muži, působícímu jako obchodní zástupce firmy nabízející dodávky plynu a elektřiny. Ten se vydal na návštěvu domu 70leté ženy – a s sebou vzal i o dva roky staršího kamaráda. Podle zjištění policistů to nebyla náhoda. Dotyční prý byli domluveni, co se uvnitř odehraje: budou krást.

Nabídka energií, která k dohodě o podepsání nové smlouvy nakonec nevedla, byla vlastně jen zástěrka. Zdánlivě legitimní důvod k tomu, aby dvojice mohla strávit zhruba půl hodiny na návštěvě. „Jeden z podezřelých pod záminkou opisu stavu elektroměru odlákal pozornost seniorky – a druhý v nestřeženém okamžiku prohledal obývací pokoj, ve kterém z jedné ze skříněk odcizil finanční hotovost ve výši 23 tisíc korun,“ přiblížila, co a jak se odehrálo, Markéta Johnová z mělnického územního odboru středočeské policie.

V té chvíli všechno šlapalo podle hanebného plánu. Jako na drátkách ještě šlo i dělení kořisti. Záhy však okradená žena zjistila, že jí peníze chybí – a ihned volala na policii. Jakmile hlídka získala popis obou mužů i auta, jímž přijeli a zase odjížděli, pustila se do pátrání. Zanedlouho spadla klec. „Hledaný vůz policisté zastavili v obci Velký Borek a podezřelé převezli na služebnu. Oba se k činu přiznali. Peníze měli u sebe; stihli utratit pouze sto korun,“ konstatovala Johnová. Upozornila současně, že za krádež ve spolupachatelství může být u soudu ve hře trest odnětí svobody až na dva roky. Ovšem – při prvním škobrtnutí o paragrafy je pravděpodobnější spíše podmínka.

Fotografie z archivu čtenářů Kladenského deníku, kteří se zúčastnili výstavy v muzeu a chtějí pomoci k dopadení pachatele.
Ze slánského muzea zmizely dva vzácné kalichy. Policie po zloději pátrá

Policie vyzývá k obezřetnosti
Na seniory zaměřují své nekalé rejdy nejrůznější vykukové. Vedle starší lidí policie varuje, aby si dávali obzvláštní pozor, také handicapované – a rovněž důvěřivce či ty, kteří žijí osamoceně. Právě oni se často stávají obětí podvodníků a zlodějů, kteří se pod různými záminkami dostávají do jejich blízkosti; mnohdy i přímo do jejich domovů. Policisté proto radí a doporučují:
- Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
- Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
- Pořiďte si panoramatické dveřní kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
- Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či zástupce jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz – nebo ještě lépe: zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
- Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
- Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla; v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
- Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči a jiná) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
- Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů – například k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
- Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, které poskytují pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.
- Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu – a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů, jak vás okrást.

Zdroj: Policie ČR

Letiště Boží Dar - letecký snímek.
Rýsuje se dohoda, která by mohla uvolnit zablokované pozemky u Milovic