Nakonec nejen dosáhl svého, ale získal o daleko vyšší částku, než jakou původně požadoval, plyne ze slov Moniky Schindlové z příbramského územního odboru středočeské policie. „Nejdříve po poškozeném požadoval dva tisíce korun, následně mu však dal bankovku v hodnotě pěti tisíc korun a chtěl po něm vrácení tří tisíc. Poté využil nestřeženého okamžiku – a z peněženky, kterou zanechal senior na stole, mu vzal několik desítek tisíc korun,“ přiblížila ve čtvrtek Schindlová, co se odehrálo.

V souvislosti s touto krádeží policie pátrá po asi 165 cm vysokém obtloustlém muži s knírkem. Navzdory hodně teplému počasí měl na sobě šedivou šusťákovou bundu. Odjel autem, o němž nejsou známy bližší podrobnosti.

Před návštěvami výřečných vykuků, kteří se často zaměřují na seniory nebo handicapované, jež považují za snadné cíle, policie varuje dlouhodobě. Vysvětlení, s nímž se tito pachatelé snaží vnutit do domácností, bývají rozmanitá – a často dotyční tvrdí, že peníze nechtějí, ale naopak přinášejí: přeplatek daní či poplatku za elektřinu, jednorázové zvýšení důchodu, výhru… Jindy se záminkou může stát podomní prodej toho či tamtoho, kontrola elektroměru, výkup železného šrotu, nabídka donášky jídla, předstíraný zájem o nemovitost – nebo třeba prosba o vodu; ať už o sklenku kvůli nutnému napití, nebo pro dolití chladiče auta. Cíl je však stejný: přijít lehce k penězům; vyhlédnuté oběti připravit o úspory.

Lidé, kteří se stali obětí, často dodatečně kroutí hlavou nad tím, jak mohli naletět a nechat se oklamat. Vysvětlení je jednoduché: tyhle typy hřeší na to, že takzvaně „ukecat“ dokážou snad i hluchého. Důležité je ale mít na paměti: ani člověk působící sympaticky nemusí mít dobré úmysly.

Místo, kde k otřesnému činu mělo dojít.
Muž byl obviněn ze znásilnění dívky v Poděbradech