„Obhajoba paní Hamousové překvapila mnoho lidí. Jako občan má právo se bránit a zpochybňovat výsledky testů. Ale po jejím vystoupení v Senátu i na žateckém zastupitelstvu, kde přiznala zkratovité nepřípustné jednání, je její nynější jednání podivné,“ okomentovala to například Ivana Vírová. „Škoda, že to neumí přijmout jako chlap. Začne to hrát na právnické kličky,“ přidal se Vojtěch Audy. Podobně smýšlí Alena Hlávková. „V podobě právníka paní Hamousové jde o degradaci práva. Postavit obhajobu na lži, je dle mého ponížení práva,“ uvedla.

Obhajoba se u lounského soudu snaží napadnout výsledky rozborů krve, kterou v žatecké nemocnici Zdeňce Hamousové odebrali při dubnové dopravní kontrole. Při té policisté vyjádřili podezření, že Zdeňka Hamousová řídí auto pod vlivem alkoholu. Podle rozborů měla v krvi 1,6 promile alkoholu. Obhajoba se snaží prokázat, že tento výsledek mohl být zkreslen údajnou špatnou manipulací s krví. „Soud nyní posuzuje, jaký to mělo vliv na znalecké zkoumání,“ sdělila žatecká starostka v reakci na kritiku, která se na ni kvůli tomuto způsobu obhajoby snesla. „Výše hladiny alkoholu v krvi je měřítkem pro posouzení závažnosti přečinu, jedině po správném zjištění míry zavinění může soud uložit spravedlivý trest. Proto je třeba, aby výsledek byl zjištěn bezchybně a metodicky správně. V soudním řízení však vyšlo najevo, že krevní vzorek byl nejen nesprávně ale navíc neeticky skladován na policejní služebně v lednici, která slouží k uchovávání potravin příslušníků policie,“ okomentovala to Zdeňka Hamousová.

Zdeňka Hamousová
Senátorka Zdeňka Hamousová: Odstoupit? Tím jsem se zatím nezabývala

Její případ začal v hlavním líčení projednávat Okresní soud v Lounech na konci listopadu. Původně chtěl předseda senátu Jan Jouza líčení uzavřít a vynést rozsudek, obhájce Martin Kolář požádal o přizvání k soudu osoby, která testy v laboratoři prováděla. „Důkazy, které mají prokázat hladinu alkoholu v krvi u paní Hamousové, jsou velmi pochybné,“ řekl u soudu obhájce z Advokátní kanceláře Těmín, která starostku v této věci zastupuje. Další líčení soudce proto odložil, verdikt padne až v novém roce.

Soud v Lounech Zdeňku Hamousovou potrestal trestním příkazem, s pokutou ve výši 110 tisíc korun a zákazem řízení na jeden rok ale obžalovaná nesouhlasila. Proto se případ projednává v hlavním líčení.

„Trestní příkaz vydal soudce pouze se znalostí dokumentů, shromážděných policií. Věc tak nebyla náležitě osvětlena. Je tedy zcela přirozené, že moje obhajoba trvala na projednání věci, což je nejen mým, ale i ústavním právem každého občana. V rámci hlavního líčení tak bylo prokázáno, že jsem nejela nebezpečně ani rychle. Současně bylo prokázáno, že jsem měla silný důvod proto, abych do auta sedla,“ uvedla starostka.

Petr Kinšt, Žatecký a lounský deník
KOMENTÁŘ: Zdeňka Hamousová to bude mít s obhajobou mandátu v Senátu těžké

Ta u soudu tvrdila, že v onu dubnovou noc, kdy ji policejní hlídka zastavila v Nákladní ulici, vezla do žatecké nemocnice respirátory. Bezprostředně před jízdou podle svých slov alkohol nepožila. U soudu další okolnosti ke konzumaci alkoholu v onen den nesdělila.

„Jedině poté, co budou všechny okolnosti mého případu řádně osvětleny a soudem spravedlivě posouzeny, může soud přijmout náležitý závěr o mé vině a trestu, který přijmu,“ sdělila Zdeňka Hamousová.

Letos v dubnu, kdy ji policisté zastavili, byla senátorkou. Při dopravní kontrole se mohla odvolat na svou tehdejší imunitu, což neučinila. K trestnímu stíhání ji následně vydal Senát, do kterého už Zdeňka Hamousová v říjnových volbách podruhé zvolena nebyla.